RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snakk med hverandre

Foto: Crestock (Crestock)
Sist oppdatert:
Det kan ta lang tid å bearbeide katastrofehendelser.

(SIDE2): Hele Norge reagerer med sjokk og vantro etter fredagens tragedier i Oslo sentrum og på Utøya.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Forskjellige reaksjoner
Vi reagerer ulikt på slike typer hendelser. Systematisk samtale om inntrykk, følelser, tanker og atferd under og etter katastrofen eller ulykken er det viktigste elementet i katastrofepsykiatrisk behandling, skriver Helsenorge.no.

Reaksjonen er avhengig av katastrofens art, grad av påført hjelpeløshet og dødsfare, varighet, den sosiale situasjonen under og etter katastrofen, fysiske skader, tap av kjære og den rammedes personlighet.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Den normale psykiske reaksjonen på katastrofer inndeles i fire faser:

Sjokkfasen
Sjokkfasen varer fra sekunder til dager, og er kjennetegnet ved uklarhet, forvirring og manglende evne til fullt og helt å forstå hva som skjer eller har skjedd. Flertallet likevel virke rolige på utsiden. Et mindretall fremtrer som lammet , eller de virker åpenbart oppskaket og viser irritabilitet og sinne.

Reaksjonsfasen
Reaksjonsfasen følger sjokkfasen og varer fra dager til flere uker. Den rammede har nå erkjent hva som er skjedd, og frembyr derfor observerbare psykiske reaksjoner som angst, fortvilelse, gråt, sinne og sorg. Man kan også få plager som uvelhet, tretthet, mage-tarm-problemer og hodepine. Drømmer med gjenopplevelse av katastrofen eller ulykken er vanlig i denne fasen. Hvis en rammet person forblir i reaksjonsfasen etter 4–6 uker uten endring i symptomene, vil det som regel være grunnlag for spesielle behandlingstiltak.

Reparasjonsfasen
Reaksjonsfasen glir over i reparasjons- eller bearbeidingsfasen der den rammede bearbeider hendelsene. I denne fasen, som gjerne varer 1–6 måneder, blir symptomene gradvis borte. Drømmer om ulykken blir sjeldnere og innholdet i dem ofte mindre skremmende.

Nyorienteringsfasen
Nyorienteringsfasen følger etter reparasjonsfasen. Den rammede skal nå være restituert og uten plagsomme symptomer. Ideelt sett skal katastrofen nå være integrert i den rammedes forståelse av seg selv og sitt liv, og tilværelsen videre skal orienteres ut fra denne erkjennelsen.

Hos de fleste vil nyorienteringsfasen inntre senest etter 3–6 måneder, men ved krig og alvorlige katastrofer kan det ta år før den kommer. I sjeldne tilfeller kommer personen aldri gjennom reparasjonsfasen og over i en nyorienteringsfase.

VIKTIGE TELEFONNUMRE I TRAGEDIEN:

Pårørende kan ringe følgende nummer:

Politiets pårørendetelefon: 815 02 800

Trenger du noen å snakke med:

* Røde Kors-telefonen for barn og unge: 800 33 321

* Mental Helse Hjelpetelefonen: 116 123 (Åpen hele døgnet)

Telefonene er bemannet av fagpersoner som kan gi råd og veiledning. Du er helt anonym når du ringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere