*Nettavisen* Nyheter.

Pernille Huseby

Snakk om alkohol

Nærbilde av en legefrakk.

Helsepersonell bør snakke mer om alkoholvaner med sine pasienter. Foto: Pexels 

Ved St. Olavs hospital i Trondheim blir pasientene spurt om alkoholvaner ved innleggelse. Noen har reagert og mener dette hører privatlivet til.

Men når helsepersonellet spør om alkoholvaner, er det ikke for å snoke i pasientens privatliv eller gjøre dem ubekvemme.

Det er rett og slett fordi de ønsker å gi pasienten best mulig behandling for sin tilstand, gi relevant informasjon, og dermed mulighet til å ta gode valg for sin helse.

Flere burde gjøre som helsepersonellet på sykehuset i Trondheim, der kirurgene er opptatt av å kjenne pasientens alkoholforbruk før inngrepet iverksettes.

Storforbruk av alkohol i forkant og etterkant av en operasjon kan tredoble risikoen for komplikasjoner som blødninger og infeksjoner.

Kan ramme alle

Det er bra at de snakker om alkohol, som tross alt er en av de viktigste risikofaktorene for tap av friske leveår.

Les også: Når bestefar drikker seg full

Utfordringer med alkohol kan ramme alle, uavhengig av kjønn, alder, utdanning, inntekt og sosial status. Alkohol er en medvirkende årsak til en lang rekke fysiske og psykiske sykdommer og tilstander.

Et høyt alkoholforbruk kan for eksempel øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, mage- og tarmproblemer og ulike former for kreft.

Fortsatt tabu

Nylig uttalte divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet at alkohol er et tema det må snakkes mer om.

Her kan du høre uttalelsen hennes.

De siste årene har det vært mye fokus på skadevirkningene som røyk, usunt kosthold og lite fysisk aktivitet har på kroppen, mens alkohol fortsatt er tabu for mange.

Les også: Alkohol utestenger engasjerte ungdommer

Vi har etterlyst mer oppmerksomhet om temaet, og er glad for denne oppfordringen.

På St. Olavs hospital hender det at pasienter blir lagt inn gjentatte ganger fordi de har falt eller vært utsatt for andre ulykker, forvirring, nedsatt allmenntilstand og diffuse plager.

Slike tilstander kan være følgetilstander etter høyt alkoholinntak over tid, kanskje også i kombinasjon med ulike medisiner. Derfor er det viktig med kunnskap og bevissthet rundt alkoholvaner.

Rutinespørsmål

Alkohol burde også være et rutinespørsmål hos fastlegen - ikke bare ved fornyelse av førerkort, men også når de snakker med sine pasienter om ulike plager og sykdommer.

Ved en mer rutinemessig kartlegging, vil samtalen om alkohol bli en vane på sikt, noe som vil gjøre jobben enklere.

Les også: Unge velger alkoholfritt

For å sette dette i system trengs det tydelige nasjonale retningslinjer, og fastlegene må få mer tid til å følge opp pasientene sine. Dessuten må kunnskap om alkohol bli en del av pensum til helseutdanningene.

Enn så lenge kan arbeidet som gjøres i Trondheim være til inspirasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag