RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snakker ut om bombetruslene

- REDDET MEG: Tor-Arne Hæger Berg sier at perioden i varetekt i Oslo fengsel har reddet ham.
- REDDET MEG: Tor-Arne Hæger Berg sier at perioden i varetekt i Oslo fengsel har reddet ham. Foto: Kjetil Bortelid Mæland (Nettavisen)
- Jeg skal aldri ringe inn en bombetrussel igjen, sier den tidligere politikeren Tor Arne Hæger Berg.

OSLO FENGSEL (Nettavisen): - Jeg skal aldri ringe inn en bombetrussel igjen, sier Tor Arne Hæger Berg på besøksrommet i Oslo fengsel. Her sitter han varetektsfengslet og venter på en rettssak og dom.

I september 2013 var han med å sende inn en bombetrussel mot tre steder i Fredrikstad. Konsekvensen ble storutrykning i byen.

I januar 2014 ringte han inn en bombetrussel mot jernbanestasjonen i Sandefjord. Dagen etter ble han pågrepet, og har ikke slippet ut siden.

- Reddet meg
- Oppholdet her i Oslo fengsel har reddet meg. Jeg var veldig langt nede og slet med rusproblemer, sier Hæger Berg. Nå ønsker han å bruke tiden i fengsel til å få skikk på livet sitt slik at han kan få seg en jobb når han kommer ut.

- Her inne er jeg i jobb og har jevnlig samtaler med blant annet presten, sier han.

De siste årene har vært en lang nedtur for den tidligere nestlederen i Demokratene i Østfold. Under kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2011 var Tor-Arne Hæger Berg Demokratenes førstekandidat i Halden.

Lang nedtur
- Jeg var en høytstående politiker, hadde mange politiske venner og store muligheter til å få fylkestingsplass og kommunestyreplass. Jeg var med å bygge en partiorganisasjon. Å falle fra den plassen jeg hadde, og komme så langt ned, det har vært en skikkelig nedtur, sier han.

Nettavisen møtte Hæger Berg første gang i 2012 da han ventet på at rettssaken etter flere bombetrusler mot flyplassene Rygge og Torp, samt Color Lines Kiel-fergen og politiker Vidar Kleppe. Hæger Berg klaget da over den lange tiden politiet brukte på å etterforske saken.

Les: - Livet mitt ble satt på pause i tre år

En tidsbruk som ble kritisert av flere

Les: - Politiet følger ikke loven

Hæger Berg ble i september 2013 dømt til 10 måneders betinget fengsel for truslene. Dommen ble gjort betinget blant annet fordi politiet hadde brukt så lang tid på å etterforske saken.

Gjenopptakelseskommisjonen tok saken

Den tidligere politikeren har alltid nektet for at han gjennomførte bombetruslene han ble dømt for, og gjør det også i dag.


Han klaget saken inn for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, og opprettet foreningen «Landsforeningen mot Justismord» på Facebook som egentlig skulle ha stiftelsesmøte i november 2013.

Tor Arne Hæger Berg forteller at dommen gjorde at han ble svært deprimert.

- Dagen etter at gjenopptakelsekommisjonen sa de skulle se på saken, så ble jeg pågrepet, forteller Hæger Berg når Nettavisen besøker ham i Oslo fengsel der han sitter varetektsfengslet.

Innrømmer bombetrusler
Nå må han sone dommen på 10 måneder. I tillegg kan han vente seg en dom for de nye truslene.

Han innrømmer i dag at han medvirket til å sende inn en bombetrussel mot flere steder i Fredrikstad i september 2013, men påstår at det ikke var han personlig som sendte trusselmailen til politiet.

- Jeg logget på pc'en på biblioteket som ble brukt, men det var ikke jeg som sendte mailen. Jeg gikk før den mailen ble sendt, sier Hæger Berg og sier at han har alibi for tidspunktet da bombetrusselen ble sendt til politiet.

En annen person er også siktet i denne saken.

Hæger Berg ble pågrepet og varetektsfengslet etter trusselen i september. Etter en måned kom han ut. I januar åkte han inn igjen.

«Stoppa bomben om ni kan»
17. januar hadde han vært i møte om å få arbeid, og følte for å komme seg vekk fra Halden der han bor. På vei til Horten hadde han ruset seg, og var svært beruset da han så en politibil i byen.

- Jeg ble skikkelig sinna på politiet. Jeg husker ikke så mye av hendelsen, men jeg husker at jeg sto i en telefonkiosk og at jeg hadde ringt inn trusselen.

På dårlig svensk sa Hæger Berg på telefon til politiet: «Om en time sprengs den sentrale jernvegstasjonen i Sandefjord. Stoppa bomben om ni kan».

Allerede da han var på vei hjem ringte en venn og fortalte at politiet lette etter ham.

- De sa de hadde vært på en «velferdssjekk», men det viste seg å ha vært en alibisjekk.

- Av alle dumme ting det går an å gjøre når du er deprimert og ser politiet, så ringer du inn en bombetrussel. Du har blitt dømt for det tidligere, men hevder du ikke har gjort. Du er siktet for å ha sendt en annen bombetrussel men sier det bare var medvirkning. Likevel så er det nettopp en bombetrussel du velger å ringe inn den dagen. Hvorfor?

- Ja, det var en skikkelig nedtur. Jeg var skikkelig deprimert og dritt lei samfunnet.

«Jeg tilstår»
Dagen etter var Hæger Berg i ferd med å pakke kofferten for å reise på en lengre ferie til Koster i Sverige.

- Jeg tenkte at politiet ikke ville lete på en liten svensk øy, forteller Hæger Berg.

Så stoppet svartemarja utenfor og flere politimenn gikk opp til inngangsdøren hans og banket på.

- «Dette er politiet. Lukk opp. Vi vet du er der» sa de. Jeg sto gjemt ved badet og var usikker på å lukke opp. Jeg lukket opp og da hoppet politiet på meg, la meg i bakken og tok håndjern på meg, sier Hæger Berg.

- Hvorfor erkjente du denne bombetrusselen da?

- Jeg hadde så abstinenser da de begynte å avhøre meg dagen etterpå. De de hadde holdt på i fire timer sa jeg «jeg tilstår». Jeg var så sliten, så sliten.

INNRØMMER BOMBETRUSLER: Tor-Arne Hæger Berg innrømmer medvirkning til bombetruslene i Fredrikstad og at han ringte inn en bombetrussel mot Sandefjord stasjon.

På mange måter ble dette starten på oppturen for Hæger Berg. Han har ikke brukt narkotiske midler siden.

- Det har jeg aldri gjort
- På den tiden var jeg veldig sliten. Du skulle sett meg. Den trusselen har jeg erkjent. Jeg var så oppgitt over den behandlingen jeg har fått. Jeg var veldig langt nede, sier Hæger Berg.

- Når du blir tatt og erkjenner disse bombetruslene så er det vel naturlig å tenke at dette er noe du har gjort før, og at truslene mot Torp og Rygge også ble gjort av deg?

- Jeg skjønner at folk tenker det, men det jeg ble dømt til ti måneders fengsel for, det har jeg aldri gjort. Det vil jeg stå for til jeg dør, sier Hæger Berg.

Han tror likevel ikke at han kommer til å be om at den første saken blir behandlet av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

Det toget har gått.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere