Gå til sidens hovedinnhold

Snakker ut om katastrofen

John Fredriksen sier vi er inne i de beste årene siden vikingtiden. Og forteller om da håret hans ble hvitt og han begynte å røyke igjen.

En snarlig pensjonisttilværelse for John Fredriksen (64) er uaktuelt, kommer det fram i et stort intervju Financial Times har med skipsrederen mandag.

NA24 – din næringslivsavis

Kan ikke pensjonere seg
For det er virkelig gode tider for Fredriksen. Ratene for bulkskip har nådd rekordnivåer. Flere av hans oljetankere tjener 100.000 dollar per dag og hans oljerigger blir leid ut for 600.000 dollar eller mer per dag.

- Det går ikke an å pensjonere seg med det markedet vi opplever i dag. Dette er den beste tiden siden vikingene, svarer Fredriksen på spørsmålet om han har vurdert å gi seg.

Vurderte å gi seg
Skipsrederen trekker også frem at han etter grunnstøringen med Sea Empress i 1996, som forårsaket en miljøkatastrofe med 70.000 tonn olje utenfor kysten av Wales, fikk ham til å vurdere å gå ut av tankmarkedet.

- Håret mitt ble hvitt, og jeg begynte å røyke igjen, sier Fredriksen om katastrofen.

Sammenlignes med Onassis
Avisen mener det er uunngåelig å sammenligne Fredriksen med det tyvende århundrets mest berømte shipping-entrepenør, Aristoteles Onassis. Men avisen trekker frem en stor forskjell. For mens Onassis skip var privateide, har Fredriksen brukt de siste tiårene på å etablere og investere i børsnoterte selskap.

Tatt på sengen
Fredriksen sier til avisen at de har blitt tatt på sengen av styrken i shippingboomen. For litt over fem år siden reduserte han sin eksponering mot shipping etter at han mente at en oppgang nå ville bli kortvarig etter flere nedturer.

- Vi bestemte å ta noen penger av bordet fordi vi hadde vært ute for en nedtur to ganger. Men, det vi egentlig skulle ha gjort er selvsagt å få inn flere tankere og bulkskip og gått på spotmarkedet, sier Fredriksen.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer i året

Kommentarer til denne saken