RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snakket med Breivik på Utøya

Foto: Roald, Berit (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Men da Hussein Kazemi (20) skjønte at politimannen som sto foran ham ikke var ekte, kastet han seg i sjøen.

I retten mandag fortalte Kazemi hvordan Breivik, i politiuniform og med gevær, kom bort til ham og kameraten hans da de befant seg ved Sydspissen. Breivik spurte dem rolig hvorvidt de hadde sett drapsmannen.

- Jeg fikk fram et svakt ja, mens kameraten min pekte i en retning og sa vi hadde hørt skudd derfra, fortalte han.

20-åringen skjønte imidlertid at noe var i gjære og kastet seg i vannet. Han kunne så vidt svømme, men klarte å ta noen tak under vann, to-tre meter bort. Han fortalte retten om lyder rundt seg, som han senere skjønte var skudd. Litt ute i vannet var det en stor stein som Kazemi klamret seg til. Også denne ble det skutt mot.

- For første gang i mitt liv ble jeg redd, sa Kazemi.

Han forteller at han prøvde å dukke hele kroppen under vann og kun komme opp for å puste. Etter å ha gjort dette et par minutter hørte han noen som spurte noen «Er dere ekte politi?». Kazemi tok da sjansen på å komme opp fra vannet. Han fikk hjelp fra politiet til å komme seg opp i en båt som kjørte ham bort.

Følg Nettavisen direkte fra Tinghuset:

Fra lettelse til panikk

Tidligere på ettermiddagen var Hussein Kazemi lettet og glad over at broren hadde det bra etter terrorbomben i Oslo. Så brøt helvete løs på Utøya.

- Vi satt tett sammen bak pianoet i lillesalen i kafébygget og dekket hverandre. Jeg var en av dem som var øverst og ytterst i klyngen. Så hørte jeg skuddene, sa Hussein Kazemi (20) og imiterte lyden av de første skuddene Anders Behring Breivik avfyrte mot ungdommene som gjemte seg i lillesalen.

- Da løp jeg. Plutselig var jeg helt alene, sa han.

Kazemi ble skutt flere ganger i lillesalen, men trass alvorlige skader i beina, klarte han å komme seg i sikkerhet, hvor han fikk hjelpe av partivenner til å dempe blødningene. Mandag fortalte han sin historie i Oslo tingrett.

I 2009 flyktet Kazemi fra krigen i Afghanistan og hadde bodd i Norge bare drøyt to år da han og to kamerater dro til Utøya for å delta på AUFs ungdomsleir. Da han fikk høre om bomben i Oslo, ble han bekymret for broren og ringte for å høre hvordan det gikk.

- Han sa at «dette skjer hver dag i Afghanistan» og at det gikk bra, fortalte Kazemi. Lettet og glad hadde han gått inn i kafébygget, hvor AUF-erne søkte samhold og trøst etter eksplosjonen i Oslo.

Raseriet tok overhånd

Mens hun lå delvis lammet av skuddskadene Anders Behring Breivik hadde påført henne, tok raseriet overhånd for Hanne Hestø Ness (20).

- Jeg husker ikke alt hva jeg sa, men jeg ropte at han bare måtte komme tilbake, sa Ness da hun vitnet i terrorrettssaken mandag formiddag.

Hun lå på gulvet i storesalen og kjente etter følelsen i kroppen etter å ha blitt truffet gjentatte ganger av kulene til Breivik. Bestevenninnen hennes lå død oppå brystet hennes. Tyngden gjorde det vanskelig å puste, men det var også noe annet galt. Hun klarte ikke bevege seg. Ness tenkte hun var blitt lam.

- Jeg lå der og tenkte på hvordan det var å være lam. Jeg ble så sint, sa hun.

- Alle telefonene i storesalen begynte på et tidspunkt å ringe, nesten samtidig. Da jeg tenkte på alle som ikke fikk tak i dem de var glade i, roet jeg meg og konsentrerte meg om at det skulle gå bra, sa hun.

Et av skuddene traff Ness i halsen og førte til brudd på nakkevirvelen og ryggmargsskader. Hun beskrev til tider store smerter, og hvordan skadene gir henne ufrivillige rykninger.

Fortalte om store smerter og varige skader

Hestø Ness måtte gjennom rundt 15 operasjoner etter å ha blitt skutt på Utøya. Hun har nerveskade og ryggmargsskade som vil vare livet ut.

Svært alvorlig skadd, med skudd i nakke, skulder og hånd, ble hun funnet i Storsalen. Hun lå klemt under sin døde bestevenninne og kunne knapt puste. Ness fortalte retten hvordan marerittet varte og varte, og at det tok lang tid før hjelpen endelig kom.

- Da politimannen bar meg ut, fikk jeg frisk luft og regn i ansiktet. Det var den beste følelsen jeg noen gang har hatt, sa hun da hun vitnet i rettssaken mandag.

Ness ble brakt til Ullevål sykehus, hvor hun lå i kunstig koma i halvannen uke etter skytingen, før hun ble overført St. Olavs hospital. Først i slutten av november kunne hun skrives ut av sykehuset. 20-åringen fortalte om store smerter og varige skader.

- Jeg har ryggmargsskade og nerveskader i hånden som alltid kommer til å være der, fortalte hun.

Ness hadde akkurat blitt ferdig med videregående før sommerturen til Utøya. I tiden etterpå har hun fortsatt å jobbe som fylkessekretær for AUF, og jobber nå i stillingen på heltid.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere