RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snakket ut om truslene fra Krekar

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Erna Solberg sier at truslene mot henne er verst for familien.

- Jeg er blitt truet før, og min reaksjon på dette er å si at dette er politiets ansvar. Det er de som må vurdere om dette er trusler eller ikke. Jeg kan ikke ta dette inn over meg. Men det som er en utfordring er at det er familie, barn og venner som blir bekymret. Man må bruke tid på å snakke med disse om at de ikke skal være redde.

Det sa Høyre-leder og tidligere statsråd Erna Solberg da hun onsdag inntok vitneboksen i Oslo tingrett i rettssaken mot mullah Krekar.

Mullah Krekar - eller Najmuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter - er tiltalt blant annet for å ha truet blant andre Solberg på livet. Hun var ansvarlig statsråd da Norge besluttet at Krekar skulle utvises fra landet.

Krekar så hele tiden ned under Solbergs vitnemål. Han satt med hodetelefoner og hørte oversettelsen.

- Jeg angrer ikke på utvisningsvedtaket, sa hun til pressen etter vitnemålet i retten.

- Dette er en person som står for oppfordring til vold, og jeg mener det er problematisk å ha ham i Norge, sa hun.

Solberg avviste at det var ubehagelig og å se igjen mullaen som ifølge tiltalen har truet henne på livet, men sa at pressedekningen og presset knyttet til denne saken har vært ubehagelig.

- Ble oppringt for kommentarer
- Hvordan ble du oppmerksom på at han hadde uttalt seg om deg? spurte aktor da Solberg startet sin vitneforklaring.

- Jeg ble oppringt av pressen for å få kommentarer til hans uttalelser. Jeg ble nødt til å sjekke nettsider og nyhetssendinger for å se hva som hadde blitt sagt, svarte Solberg.

Hun fortalte at hun så en oversettelse av Krekars uttalelser på nettet noen timer senere.

- Avviser trusler
Da rettssaken ble innledet i uka som gikk, var Krekar snar til å understreke at han ikke hadde noe personlig imot Erna Solberg.

- Når det gjelder Erna Solbeg, har jeg ingenting imot henne, og når det gjelder det norske samfunnet, har jeg ingenting annet enn kjærlighet for det, sa han blant annet.

Krekar forklarte at han bare hadde sagt navnet til Høyre-lederen som et eksempel.

Dette gjentok han i retten onsdag.

- Jeg har ikke truet henne eller noen andre. Jeg har kun sagt at jeg ikke vet hva slags motreaksjoner som vil komme. Det jeg har sagt er en analyse. Noe kan skje, men det hende at det ikke skjer, sa Krekar denne gangen.

Under rettssaken snakker han kurdisk og blir tolket underveis. Som tidligere, kom han til retten med en stor trillekoffert og pakket ut vel ti bøker - blant dem koranen - som han stablet opp på et bord ved siden av vitneboksen.

Dette er tiltalen

* Mullah Krekar (Najmuddin Faraj Ahmad) står tiltalt for å ha oppfordret til terrorisme, blant annet gjennom selvmordsangrep i Irak og mot amerikanske interesser og personell.

* Påtalemyndigheten mener dessuten at uttalelsene Krekar kom med da han under et pressemøte ble spurt om utvisningssaken mot seg, var ulovlige trusler mot Stortinget, norske myndigheter og Høyre-leder Erna Solberg.

* Ifølge advokat Brynjar Meling har Krekar kun gitt en slags religiøs konsekvensanalyse og redegjort for islams syn på problemstillinger han er blitt forelagt.

* Under et møte i Oslo med internasjonal presse 10. juni 2010 sa Krekar ifølge tiltalen blant annet: «Erna Solberg sier, kast ut mulla Krekar til døden, hun skal betale prisen for det. Hun skal betale prisen for det av eget ånd (liv). Hvem som tar livet hennes, vet jeg ikke. Al-Qaida, Ansar al-Islam, mine slektninger, barna mine, jeg vet ikke. Jeg vet ikke hvem. Men hun skal betale prisen sin».

* Høyesterett stadfestet i 2007 vedtaket om å utvise Krekar fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet. Vedtaket er imidlertid ikke effektuert fordi Irak ikke kan garantere at han ikke får dødsstraff.

(©NTB)

- Skal ikke true seg til opphold

Erna Solberg fikk under sitt vitnemål også spørsmål om beslutningen om å utvise Krekar, et vedtak som ble gjort i 2005 da hun var kommunalminister. Dengang ble det også besluttet at utvisningen ikke skulle effektueres omgående.

- På det tidspunktet var det ingen lovlig regjering i Irak. Det var ikke mulig å få en garanti for at han ikke skulle utsettes for tortur. Derfor kunne vi ikke gjøre en slik avtale da, sa Solberg.


Solberg var klar på at det ikke bør være mulig å true seg til et opphold i Norge. Hun sa hun ville bli overrasket dersom den sittende regjeringen ser annerledes på dette.

Fare for rikets sikkerhet
- Kunne du si noe om hvordan du vurderte faren Krekar representerte? spurte aktor.

Solberg svarte ved å vise til Utlendingsloven, som sier at de som representerer en fare for rikets sikkert kan utvises.

- Vi mente at dette holdt, og det har også Høyesterett sagt seg enig i, sa Solberg.

Aktor ville også vite hvorfor departementet under Solberg brukte instruksjonsretten sin i forhold til utvisningsvedtaket om Krekar. Solberg svarte at når det gjaldt personer som vurderes å kunne true rikets sikkerhet var det nødvendig å få en koordinering og en politisk forankring.

Hun fortalte at departementet bygget sin beslutning både på åpne og lukkede kilder og at PST ble konsultert. Hun gjorde det klart at hun ikke ville røpe noe om den taushetsbelagte delen av beslutningsgrunnlaget.

- En svarteper
Krekars forsvarer Brynjar meling spurte Solberg om det hadde vært press fra utlandet og utenlandske kolleger i denne saken.

- Jeg har ikke hatt noen møter med utenlandske kolleger om denne saken, og det var ingen slike møter som var grunnlaget for vår beslutningen, sa Solberg men la til at det har vært kontakt.

- Med fare for å fornærme min klient, så er det vel sånn at han er blitt en svarteper i utlendingspolitikken. Da denne pressekonferansen var, anmeldte ikke du saken, vet du hvem som gjorde det?

- Jeg tror det var Siv Jensen som anmeldte dette noen dager tidligere, svarte Solberg og sa at det ikke var på hennes oppfordring.

Hun gjentok at hun ikke så det som hennes oppgave å anmelde et slikt forhold, men at det hele tiden må være opp til politiet å vurdere sikkerheten til myndighetspersoner.

Snakket om koranbrenning
Krekar fikk fortsette sin forklaring etter at Erna Solberg var ferdig med å vitne. Han brukte blant annet tiden på å forklare hva han tidligere har sagt om reaksjoner på koranbrenning og var nøye med å understreke at det han sier er en fortolkning av koranen. Koranbrenning er et tema i forbindelse med tiltalepunktene om drapstrusler mot tre kurdere.

- Vi kommer ikke til å være barmhjertige mot noen som fornærmer vår religion på denne måten, sa han blant annet.

- Jeg mener det ikke finnes noen uenighet om at den som brenner koranen skal drepes, sa han og la til at uenigheten eventuelt går på om det skal skje i «muslimenes hus», altså et muslimsk land, eller om det også kan skje i andre land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere