Antallet døde i Zimbabwes koleraepidemi nærmer seg 600. Robert Mugabes maktapparat beskylder vestlige land for å utnytte situasjonen for å presse fram presidentens avgang. Ifølge FN er det nå registrert 13.960 koleratilfeller i landet. Bare i hovedstaden Harare har det vært 189 dødsfall, melder Reuters.

- Briter og amerikanere vil ha invasjon
Mugabes talsmann George Charamba sier Vesten bruker kolerautbruddet til å presse fram ytterligere aggresjon og for å framskynde en invasjon i Zimbabwe for å styrte Mugabe.

- Britene og amerikanerne er fast bestemt på å bringe Zimbabwe inn for FNs sikkerhetsråd. De er også fast bestemt på å sørge for at det blir en invasjon, men uten at de selv gjennomfører den, sa Charamba ifølge den statlig eide avisen The Herald, melder Reuters.

Mugabe selv sier vestens konfrontasjonslinje må ta skylden for krisen i landet.

Matmangel og hyperinflasjon
Landet går tom for vanlige fødevarer, prisen på varer dobler seg i løpet av et døgn og for 100 millioner av landets egen dollarvaluta, som er det maksimale du kan ta ut fra banken i løpet av en uke, får du ikke kjøpt mer enn tre brød.

- Fem millioner vil trenge nødhjelp
Ifølge hjelpeorganisasjonen Oxfam er minst 300.000 mennesker svekket som følge av sult og står dermed i fare for å dø av en eventuell kolerasmitte. De anslår at minst 5 millioner av en befolkning på 13 millioner vil trenge nødhjelp i løpet av januar.

- Millioner av mennesker står på randen av sult. Med en arbeidsledighet på 80 prosent og et land uten mat, må de nå i tillegg kjempe mot sykdommer som kolera ettersom vann- og kloakksystemet bryter sammen, sier direktør for Oxfam i Zimbabwe, Peter Mutoredzanwa.

Suksesshistorien som endte i grøfta
Zimbabwe var på begynnelsen av 1980-tallet stjerneeksemplet på et vellykket afrikansk land. I 1980, da frigjøringskrigen mot Ian Smith og hans rasister, ble Mugabe statsminister for en helt ny nasjon, og innbyggerne deltook i en imponerende dugnad for å bygge landet.

Ti år senere var det lite igjen av suksesshistorien, og det er den gamle krigshelten, president Robert Mugabe, som får skylden. Det finnes ingen utenlandsk valuta å importere varer for, landet har mistet all kredittverdighet, og produksjonen inne i Zimbabwe er på et lavmål. Mugabe beskyldes for å ha holdt på makten gjennom valgfusk.

Presser Mugabe
- Det er langt over tidspunktet for at Mugabe skal trekke seg, sier USAs utenriksminister Condoleezza Rice, ifølge Reuters.