*Nettavisen* Nyheter.

Snart blir denne verdiløs

Om en måned blir 22 millioner eksemplarer av den gode, gamle tieren ubrukelig.

15.08.06 13:49

GRATIS OPPSETT: NA24 på mobil

Den 15. september kan du ikke bruke de gamle 10-kroningene mer. Da går nemlig Norges Banks plikt til å innløse den gull-gule mynten ut.

NA24 - din næringslivsavis

Tikroningene ble produsert fra 1983 til 1991, og ifølge Norges Bank er det over 22 millioner tiere som fremdeles er ute blant det norske folk.

Forsvant for 11 år siden
Norges Bank kunngjorde 16. august i 1995 at den gamle 10-kronemynten skulle trekkes tilbake. Mynten var tvungent betalingsmiddel i ett år etter kunngjøringen, deretter har Norges Bank vært pliktig til å løse den inn i ytterligere ti år.

- Alle nordmenn har i snitt fem tiere hver, sier Trond Eklund i Norges Bank til NA24 Kristiansand.

LES OGSÅ: 225 millioner forsvinner

«I dag er det fortsatt vel 22 millioner gamle 10-kronemynter ute i sirkulasjon og vi oppfordrer publikum til å veksle inn denne mynten før 15. september», skriver Norges Bank.

Har du en tier-historie? Send oss en mail!

Det kan du gjøre på hovedkontoret i Oslo, eller i Norges Banks depoter i Tromsø, Trondheim, Bergen, og Stavanger. Det finnes i tillegg flere andre banker som tar imot de gamle 10-kroningene.

Løp og veksle
Norges Bank vil i tråd med tidligere praksis innløse myntene i noen tid etter fristens utløp.

Men er du sein med å dra med deg posen med gamle mynter til banken, må du etterhvert søke om å få veksle de gamle tierne til gangbar mynt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.