Den russiske astronomen, professor Andrei Finkelstein, mener menneskeheten vil oppnå kontakt med utenomjordiske sivilisasjoner innen 20 år.

Professoren talte under en konferanse i Moskva mandag som omhandlet søket på utenomjordisk liv, skriver The Guardian.

- Liv eksisterer på andre planeter
Finkelstein sier ti prosent av kjente planeter som går i bane rundt stjerner i galaksen, ligner på vår egen planet.

- Hvis vann kan bli funnet på noen av disse planetene, så kan vi også finne liv, sier professoren.

- Det at liv oppstår er like uunngåelig som formasjonen av atomer. Liv eksisterer på andre planeter, og vi vil oppdage det innen 20 år, sier Andrei Finkelstein, som er direktør ved Det russiske instituttet for akademisk astronomi.

Videre sier Finkelstein at utenomjordiske vesener mest sannsynlig vil ligne på mennesker - med to armer, to bein og ett hode.

- De har muligens ulike hudfarger, men det har også vi, sier han.

- Venter på beskjeder fra rommet
Instituttet til Finkelstein har overvåket verdensrommet på leting etter utenomjordiske sivilisasjoner siden 1960-tallet. Instituttet har både sendt ut signaler i verdensrommet og søkt etter mulige beskjeder fra verdensrommet.

- Vi har hele tiden søkt etter utenomjordiske sivilisasjoner. Vi har i hovedsak ventet på beskjeder fra rommet, og ikke motsatt, sier han.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard tror Finkelstein har rett i at det blir funnet liv innen 20 år.

- Jeg tror 20 år er ganske lang tid i denne sammenheng. Jeg tror vi kan finne det før hvis det finnes. Vi er allerede teknisk sett i stand til å oppdage slikt liv. Det er veldig mange planeter som ligner på jordkloden. Der har vi bare så vidt begynt å utforske toppen av isfjellet, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

- Kan skje når som helst
Røed Ødegaard sier at Kepler-sonden, som ble skutt ut i verdensrommet i fjor, allerede er i ferd med å finne mange jordlignende planeter i beboelig sone.

- Der kan man i prinsippet når som helst finne jordlignende planeter, til og med forholdsvis avanserte livsformer.

En annen forsker uttalte imidlertid tidligere i år at menneskeheten trolig aldri vil oppnå kontakt med utenomjordiske sivilisasjoner. Astrofysiker ved Harvard University, Howard Smith, påpekte at det er altfor store avstander mellom planetene til at det noensinne vil bli opprettet kontakt med en utenomjordisk sivilisasjon.

Les også: - Vi vil aldri finne liv på andre planeter

Advarer mot å etablere kontakt
Den anerkjente fysikeren og astronomen Stephen Hawking har alltid påstått at utenomjordisk liv eksisterer. Men har advart mot forsøk på å opprette kontakt.

- Dersom utenomjordiske vesener eksisterer, så vil utfallet ligne mye på da Columbus ankom Amerika, noe som ikke gikk så bra for de innfødte amerikanerne, sa Hawking i et intervju med den britiske avisen The Sunday Times i april måned.

Hawking har også påpekt faren ved utenomjordisk kontakt i et intervju med BBC i mai i fjor.

- Fremfor å forsøke å etablere kontakt, så bør menneskeheten heller unngå kontakt med utenomjordiske livsformer.

- Ingen fare for invasjon
Røed Ødegaard tror imidlertid det ikke er noen fare for en utenomjordisk invasjon.

- Nei, jeg tror ikke det. Det er to grunner til det. Sivilisasjoner som kan kommunisere med oss, har også lært seg å være fredelige. Det er en del av utviklingen som kreves for å bli så avansert. Hvis man kriger med hverandre og seg selv, så kan man ikke bli så avansert fordi man vil utslette seg selv. Den andre grunnen er de enorme avstandene. Direkte kommunikasjon vil ta utrolig lang tid, så dette begrenses av de fysiske lover, sier han.

- Så du tror ikke at vi allerede har fått besøk av utenomjordisk liv?

- Ekstraordinære påstander krever ekstraordinære bevis, og jeg har fortsatt til gode å se slike bevis, sier han.