RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Shutterstock)

Snart kan alle avlytte mobilen din

Hackere sørger for at alle med en PC og rett tilleggsutstyr snart kan avlytte mobilsamtalene dine.

Trodde du at samtaler du har på mobiltelefonen bare er noe bare du og den du snakker med kan høre?

Tro om igjen!

Vil gi bort oppskriften
De to hackerne Karsten Nohl og Sascha Krissler har sett seg lei på at mobiloperatørene ikke tar sikkerheten i mobilnettet på alvor, og har nå bestemt seg for å legge ut «oppskriften» på hvordan man kan avlytte en hvilken som helst mobilsamtale i GSM-nettet.

Det har nemlig i mange år vært kjent en rekke nærmest teoretiske svakheter i krypteringen som benyttes i GSM-nettet, kjent som «A5/1», som vil gjøre det mulig å avlytte samtaler. Disse svakhetene utnyttes allerede i dag til avlytting av mobilnettet med utstyr i millionklassen.

Vil gjøre det mulig for alle
Men Nohl og Krissler vil nå gjøre det mulig for nesten alle som ønsker det å avlytte mobilnettet.

– Vi lager ikke en sårbarhet, men offentliggjør en sikkerhetsfeil som allerede utnyttes i stor skala, forteller Karsten Nohl til Cnet.

– Det er klart at vi gjør avlytting mer praktisk og mye billigere, og det er selvsagt moralske spørsmål om hvorvidt vi ska lgjøre det. Men det er viktigere å huske på at vi informerer folk om et sikkerhetshull som har eksistert i lang tid, og resultatet blir forhåpentligvis at flere i fremtiden kan utnytte det, forteller han.

Vil lage store tabeller
I praksis skal de lage enorme tabeller som dataprogrammer kan slå opp i for å knekke krypteringen som benyttes i mobilnettet.

Hvor lang tid de kommer til å bruke på prosjektet er ikke sikkert. Nohl forteller at det vil ta rundt tre måneder med 80 kraftige datamaskiner. Om de får med seg flere folk vil det gå raskere.

Når tabellene er klare vil enhver person med en datamaskin og et ekstra radiokort kunne koble seg inn på GSM-nettet for å avlytte mobilsamtaler og plukke opp SMS-er.

Nohl forteller til Cnet at han ikke vet om prosjektet er lovlig eller ikke, men lar ikke dette stoppe det.

Telenor kjenner problemet
Her i Norge er teleoperatørene svært klar over problemene med sikkerhetssvakhetene i «A5/1», som har vært kjent siden tidlig på 90-tallet. Nye krypteringsmodeller kalt «A5/2» og «A5/3» har kommet, men støttes i liten grad av både mobilnett og mobiltelefoner.

– Problemet ligger i telefonene. Per i dag støtter de aller fleste telefonene A5/1. De telefonene må byttes slik at de støtter A5/2 og A5/3. Så må nettet tilpasses slik at det støtter A5/1 -2 og -3, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til ABC Nyheter.

Benytter du derimot 3G-nettet når du ringer skal du ikke ha de samme problemene, men Amundsen vil ikke garantere at mobilsamtaler ikke kan avlyttes.

– Mobilen er ikke et sikret system; det er ikke et system vi kan garantere at ingen får tilgang til. Det beste rådet er å ikke diskutere ting over telefonen som man ikke ønsker at allmennheten skal få vite, sier Amundsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere