RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bildemontasje (Shutterstock/Nettavisen)

Snart kan alle få superbredbånd

Sist oppdatert:
Frister det med bredbånd som er 200 ganger raskere enn i dag?

De aller fleste som har bredbånd i dag benytter ADSL, som er en bredbåndsteknologi som benytter telefonnettet til å overfører informasjon.

Fordi praktisk talt alle husstander er koblet til telenettet har det vært svært enkelt å bygge ut ADSL. Det eneste teleoperatørene har måttet gjøre for å nå store deler av befolkningen er å oppgradere sentralene sine.

Avstand er et problem
Som mange sikkert har fått med seg har ADSL og etterfølgeren ADSL2+ et veldig stort problem: Jo lenger du bor unna sentralen, jo mindre hastighet kan nettleverandørene tilby deg. Har du for eksempel bare noen få hundre meter til sentralen med ADSL2+ kan du få hastigheter på 20 megabit, men hastigheten blir fort halvert hvis du bor lenger unna.

Problemet er at telefonkablene, som er basert på kobber, har svært mye støy i seg som forstyrrer signalet jo lenger kabelen er. Og jo høyere hastighet du har på bredbåndet, jo større problem blir denne forstyrrelsen.

Signaler forstyrrer hverandre
- I gamledager kunne du ta opp røret og høre på samtalen til naboen på grunn av interferensen i nettet, forteller Dr. John Papandriopoulos universitetet i Melbourne til Cnet News.

- Dette skjer ikke lenger med samtaler, men det skjer med bredbåndsinternett. Din telefonlinje forstyrres av din nabos og alle andre i din gate, forteller han.

Fjerner problemet
På vegne av en student har Papandriopoulos nå levert inn en patentsøknad på en teknologi som ved hjelp av avanserte matematiske modeller kan redusere interferensen som skaper tregere linjer.

Ifølge Cnet News skal teknologien kunne gjøre hastigheten i enkelte tilfeller opp til 200 ganger raskere, og teknologien vil åpne for hastigheter på opp til 250 megabit per skund over telenettet.

Til sammenligning er den raskeste vanlige ADSL-linjen du kan få i Norge på 6,5-8 megabit per sekund.

Ikke science-fiction
Dette kan kanskje høres ut som drøye påstander, men ifølge Torfinn Lindem, førsteamanuensis ved fysisk institutt ved Universitetet i Oslo, er dette ingen teknisk umulighet.

- Slik du forklarer det så er dette teknologi som er minst 15 år gammel, og det handler vel egentlig bare om hvor flink man har blitt, forteller Lindem til Nettavisen.

- Du søker etter frekvenshull og kompanserer for signalsvakheter, forteller han

Genialt for TV
Løsningen vil kunne åpne for å gjøre det nærmest meningsløst med både digitalt bakkenett og parabol, siden nærmest alle vil kunne motta alle sine TV-signaler over internett.

TV over internett er ikke noe nytt. Lyse har en rekke samarbeidspartnere i Norge som tilbyr TV over høyhastighetslinjer basert på fiber, og NextGenTel tilbyr allerede i dag digital-tv over sine raskeste ADSL-linjer.

Men selv om teknologien nå er på vei, så er det ikke noe som tyder på at nettopp denne løsningen kommer til Norge med det aller første:

- Telenor har sett nærmere på flere initiativ der formålet er å øke ytelsen for DSL, og det er flere lovende initiativ på lab- og komponentbasis. Slik Telenor vurderer det, oppfatter vi imidlertid ikke disse som modne for utrulling i stor skala. I dag er det VDSL2 som er kommet lengst, og som Telenor har planer om å ta i bruk, forteller informasjonssjef i Telenor Anders Krokan til Nettavisen.

Også VDSL2 har en teoretisk grense på 250 megabit per sekund.

Har du sett våre nye IT-sider? Sjekk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere