*Nettavisen* Nyheter.

Snart kan du droppe mensen

Et amerikansk legemiddelfirma har utviklet en p-pille for de mange kvinnene som er lei av å ha mensen.

18.08.03 07:49

En ny undersøkelse viser at over halvparten av skotske og kinesiske kvinner misliker å ha mensen. Motviljen deler de nok med mange.

Mensen hver tredje måned
Hvis den ny p-pillen Seasonale blir godkjent, kommer slike kvinner nærmere å få ønsket sitt oppfylt, skriver Economist.com. Den nye p-pillen er designet for å redusere antall menstruasjoner kvinner har i året fra 13 til fire.

Til forskjell fra vanlige p-piller, som det er meningen at man skal ta i 21 dager for så å ha blødninger i en uke, er Seasonale laget, pakket og testet for at man skal ta dem i 84 dager etter hverandre.

Klikk på bildet for å forstørre.

-Vi har mensen unormalt ofte

Mange biologer peker på at det ikke er naturlig at kvinner blør hver måned. I tidligere tider var kvinnens liv dominert av graviditet og amming, som stopper menstruasjonen. Våre formødre hadde mensen omtrent 160 ganger i løpet av livet, mens vi i dag kan regne med å ha den 450 ganger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helseskadelig?

Noen eksperter mener at månedlig blødning kan være helseskadelig, fordi det kan føre til at kvinner får endometriose (at livmorveggen vokser unormalt mye) og anemi (blodmangel).

Enkelte kvinner lider mer enn andre, og gjennomgår kraftig blødning, sterke smerter og migrene hver måned. Dessuten tyder noen undersøkelser på at menstruasjonsplager påvirker hvor effektive kvinner er på jobben. For å unngå alle disse plagene hopper en del kvinner over menstruasjonen ved å gå rett fra et p-pillebrett til det neste.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sterke hormoner

Men andre forskere er ikke overbevist. De bekymrer seg for at det ikke finnes nok forskning som viser hva slags langtidseffekt det å bruke ekstra mye p-piller har på brystene. Man skal ikke glemme at kjønnshormoner er kraftige saker. For bare en uke siden ble undersøkelser som viste at hormonbehandling for kvinner i overgangsalderen fører til økt risiko for brystkreft og hjertesykdommer publisert.

Seasonale får mange til å stille spørsmål ved om det å hoppe over mensen ganske enkelt er et livsstilsvalg, eller om det er å gjøre om en normal kroppsfunksjon til en medisinsk plage, skriver Economist.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.