OSLO: De aller eldste gule er tatt ut av drift. De nye kommer i mars. Fram til da blir de gamle automatene som betjener elektroniske reisekort stående.
– Vi vil sørge for god informasjon til brukere om mulige tilgjengelige utsalgssteder i nærheten, samt muligheten som Ruters nye mobile billettapp gir for kjøp av enkeltbillett hvor som helst og når som helst, sier Gry Isberg, informasjonssjef i Ruter.
LES OGSÅ: Ruter endrer billettprisene
Verdensledende
Men når de nye automatene først kommer, er de av høyeste klasse. Også når det gjelder universell utforming.
Blant finessene er såkalt «taktil merking» og hjelpefunksjoner i form av lyd, lys, tale og ekstra hjelpetekster.
– Ulike brukergrupper har vært med i utformingen, helt fra første dag. Vi har lyttet til alle. Slik unngår vi at vi må endre mye i ettertid, noe som kan være dyrt, sier Gry Isberg.
Hun opplyser om at utvikling og produksjon av de i alt 33 nye billettautomatene har en kostnadsramme på 14 millioner kroner.
Automatene vil være enkle å bruke for alle. Man trenger ikke ha kronisk funksjonsnedsettelse for å nyte godt av nettopp det.
– Står du med skrikende liten baby i armende, og med lang kø bak deg, kan alle og enhver ha bruk for de gode løsningene, sier Isberg.
I mars vil 20 av disse automatene være på plass i bybildet.
LES OGSÅ: T-banen stenger: Titusener må ta bussen
Grundig testet
Mandag denne uka var statsråd Rigmor Aasrud og Blindeforbundets Dag Ommundsen sammen med Oslos finansbyråd Kristin Vinje på besøk hos Ruter for å få demonstrert den nye billettautomaten.
– Det blir en helt annen verden når de nye billettautomatene til Ruter kan tas i bruk, sa Ommundsen, som er informasjonskonsulent i Norges Blindeforbund Oslo.
Fornyings- og administrasjonsminister Aasrud kaller automatene «nybrottsarbeid på universell utforming».
Også etter at automatene er plassert ut og kundene har tatt dem i bruk, vil det være mulig å gjøre forbedringer.
LES OGSÅ: «Hei RUTER! Jeg synes de nye tog- og busstidene er helt idiotisk!»
