RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snart slipper du baderomsbyråkrati

Foto: Scanpix (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Fra nyttår slipper du en tung byråkratisk prosess når du skal pusse opp om b

Oslo (ANB): Kommunal- og regionaldepartementet har nemlig bestemt at søknadsplikt på våtrom er historie fra 1. januar 2012.

Da Stortinget skulle revidere Plan- og bygningsloven, var ett av hovedmålene å forhindre byggeskader - og da særlig fuktskader.

For å få bukt med den negative vannskadestatistikken ble det derfor vedtatt at det skulle innføres søknadsplikt på våtrom, og at det bare var ansvarlige foretak som kunne utføre denne typen arbeid.

Gode rør-råd

- Undersøk markedet, og sjekk hvilke rørleggere som kan vise til gode referanser fra lignende oppdrag: Er de tilknyttet en bransjeorganisasjon? Oppgir de organisasjonsnummer, adresse, telefonnummer?

- Spør etter våtromssertifikat, og undersøk om bedriften har Mesterbrev. Sjekk også om bedriften er godkjent for lokal eller sentral ansvarsrett?

- Et nybygg eller en baderomsrenovering involverer flere ulike yrkesgrupper. Ved å velge en totalentreprenør trenger du kun forholde deg til denne gjennom byggeprosessen.

- Bedriften som står ansvarlig må sørge for at de ulike yrkesgruppene kommer til rett tid og gjør jobben som avtalt.

- Skikkelige rørleggere drar alltid på befaring før de gir tilbud. Det er den eneste måten de kan sikre at alt arbeid er inkludert i tilbudet. Sørg for å være så detaljert som mulig når du beskriver oppdraget og vær tydelig på hvilke forventninger du har til sluttresultatet.

- Rørleggeren kan komme med innspill til alternative løsninger eller produkter enn det du har sett for deg. En skikkelig rørlegger vil også gi beskjed dersom han mener løsninger ikke holder vann, eller ikke lønner seg økonomisk.

- Motta gjerne tilbud fra flere bedrifter. Når du skal velge, er det viktig å ikke bare se på sluttsummen, men på hva som er inkludert i tilbudet. Hvis noe virker for billig til å være sant, er det som regel det¿

- En skriftlig kontrakt er alfa og omega for å unngå misforståelser. Kontrakten skal inneholde opplysninger om hva som er avtalt, pris, dato for oppstart og ferdigstillelse, hvordan uventede kostnader skal behandles og hvilke konsekvenser eventuelle forsinkelser vil få. Standard Norge har utarbeidet gratis forbrukerkontrakter.

- Velg en bedrift som tilbyr dokumentasjon, drift og vedlikeholdsinstruks (DDV) ved avsluttet oppdrag. Da får du en oversikt over de tekniske løsningene som er valgt, hvilke håndverksbedrifter som har vært involvert, hvilke produkter som er installert og informasjon om hvordan disse skal vedlikeholdes.

- En slik instruks er også nyttig ved salg av boligen og overfor forsikringsselskapet som kan stille krav om at våtromsarbeid er utført av faglært arbeidskraft.

(Kilde: www.skikkeligrørlegger.no)

Slik skulle man redusere antall byggeskader forårsaket av svartarbeid og ufaglært arbeidskraft.

Nå har departementet slått retrett. Søknadssystemet ble nemlig altfor omfattende og byråkratisk. Dermed er hele søknadsplikten fjernet – til glede for alle som har planer om å pusse opp badet til neste år.

Fra nyttår vil våtromsarbeid bare være søknadspliktig ved nybygg over 50 kvadratmeter og der brannskillet brytes.

Men det er likevel ikke fritt fram for de glade amatører.

Hovedendringen fra 1. januar er at du selv ansvarlig for at de involverte håndverkere er kvalifiserte for jobben.

- Selv om myndighetene fjerner søknadsplikten i tilknytning til våtrom, er det ikke slik at VVS-arbeid kan utføres av ukvalifiserte, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring.

- Våre forsikringsvilkår krever nå kvalifisert utførelse av arbeidet. Oppstår det skade som en klar følge av «gjør det selv»-arbeid eller bruk av ukvalifisert arbeidskraft, gjør sikkerhetsforskriftene det klart at det kan bli avkorting i erstatningen. VVS-installasjoner er ikke for amatører, så vi mener de nye forsikringskravene både er fornuftige og riktige og at de vil virke skadeforebyggende. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere