Det opplyser regjeringen på en pressekonferanse fredag.

Les også: Erna Solberg om gjenåpningen: - Vi er klare for trinn tre

Synkende smittetall, mer vaksinering i mange land og økende bruk av koronasertifikat gjør at regjeringen nå kan oppheve det globale reiserådet om å unngå unødvendige fritidsreiser til utlandet.

Ifølge regjeringens gjenåpningsplan skal rådet erstattes av egne reiseråd til spesielt rammede land.

Les også: Dette er de nasjonale tiltakene som gjelder på trinn 3

5. juli

Fra og med 5. juli opphever nemlig Utenriksdepartementet reiserådet for EØS/Schengen og Storbritannia og de landene på EUs tredjelandsliste FHI anser som trygge.

Det vil riktig nok fortsatt være restriksjoner og innreisekarantene fra flere av landene, som baserer seg på de kriteriene helsemyndighetene setter. Det for å beskytte Norge, hvor smitten er mye lavere, mot importsmitte og virusmutasjoner.

– I tråd med gjenåpningsplanen åpner vi nå for at flere igjen kan reise til utlandet. Selv om reiserådet for EØS/Schengen, Storbritannia og enkelte land på EUs tredjelandsliste oppheves fra og med 5. juli er situasjonen fortsatt uforutsigbar. Avhengig av smitteutviklingen i disse områdene kan det komme nye reiseråd på kort varsel. Dette kan gjøre det krevende for nordmenn å være på reise, sier utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Justis og beredskapsminister Monica Mæland forteller at man tar i bruk koronasertifikatet for å forenkle reising innad i EØS-området og Schengen, samt enkelte andre lettelser i innreiserestriksjonene.

- Men i tråd med helsefaglige råd er dette en gradvis gjenåpning og det er fortsatt strenge regler på grensen. En må fortsatt dessverre være forberedt på køer og ventetider ved grensepasseringer, sier hun.

Les også: Den nasjonale skjenkestoppen ved midnatt oppheves fra søndag

Oppfordrer til Norgesferie

Derfor er Mæland klar på at hennes anbefaling fortsetter er å feriere hjemme i Norge.

- Det er det tryggeste og mest forutsigbare, sier justis og beredskapsministeren.

Fra og med torsdag neste uke kan EU-borgere med gyldig koronasertifikat slippe inn i Norge, varsler regjeringen.

– Vi ser nå at det vil være mulig å kontrollere koronasertifikat fra andre EØS-land allerede fra 24. juni, sa kunnskapsminister Guri Melby (V) på pressekonferansen om koronasituasjonen fredag.

– Personer som er fullvaksinert, eller som har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene, vil da kunne reise inn til Norge. De vil også slippe karantene, på lik linje med dem som har norsk koronasertifikat, sa hun.

Nytt fargekart

Mandag 21. juni harmoniserer Norge også sitt fargekart for reising med EUs fargekart.

Det betyr at land med færre enn 25 smittede per 100.000 de siste to ukene, og der under 4 prosent tester positivt, vil bli grønne fra mandag av. Når man kommer fra et slikt land, slipper man allerede i dag innreisekarantene i Norge.

Fra mandag 5. juli endres terskelen for grønne land til 50 smittede per 100.000 hvis andel positive tester er lavere enn 4 prosent, og til 75 per 100.000 hvis andel positive tester er lavere enn 1 prosent.

Da vil flere land bli grønne, og innreisekarantene vil forsvinne for mange land i Europa.

Les også: FHI har sammenlignet dødstallene i Norge og Sverige - trenden er veldig klar

Kjærester og familie

Fra lørdag 19. juni åpnes det også for at kjærester og familiemedlemmer kan besøke sine kjære i Norge.

Det gjelder:

* voksne barn og stebarn og foreldre og steforeldre til voksne barn og stebarn

* besteforeldre, stebesteforeldre, barnebarn og stebarnebarn

* kjærester over 18 år og kjæresters mindreårige barn

Kjæresteforholdet må ha vart i minimum ni måneder for at innreise skal tillates. Det er også et krav at kjærestene må ha møtt hverandre tidligere, slik at rene nettkjærester ikke godkjennes.

Adgang for kjærester vil kreve et forhåndssamtykke fra UDI.