RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snart stiger rentene

Neste brev fra banken om lavere rente kan bli det siste på svært lenge. Nå er det stadig sikrere tegn til at medisinen begynner å virke.

Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem vil kickstarte norsk økonomi og vekke den opp fra dvalen. For lav prisstigning er et klart varsel om slapp vekst. Gjedrem ønsker å få opp veksten ved å stimulere til økt forbruk og investeringer. Derfor setter han ned rentene.

Og nå kommer kjøpefesten. De nye tallene for detaljhandelen tok alle analytikerne på sengen. En vekst på 0,4 prosent bare i juli var mer enn selv de største optimstene anslo.

Samtidig kommer de første signalene om ny prisstigning. Både i bilbransjen og hvitevarebransjen har man begynt å varsle økte priser som følge av en svakere krone. Når euroen stiger, blir det dyrere å importere varer. Og den importerte inflasjonen veltes i neste omgang over på forbrukerne.

I markedet stiger rentene markant utover vinteren. Der har man allerede priset inn det de aller fleste tror; nemlig at at Norges Bank har enda et rentekutt i ermet, for deretter å slå kontra.

Forventningene om rentehopp på vinteren ligger fast. Men de nye detaljhandeltallene har gjort flere av analytikerne usikre på om Norges Bank også utsetter eller avlyser det siste rentekuttet.

Uansett; det er ikke så mange igjen som tror at rentene vil fortsette nedover særlig lengre nå.

Det er trist for alle med lån, men etter fire prosentpoengs rentekutt er det kanskje viktigere at hjulene begynner å snurre igjen i økonomien? En trygg jobb er jo heller ikke å forakte!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere