*Nettavisen* Nyheter.

Snarvei til drømmetomt

Foto: Asle Bentzen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og tre andre kristne byråder har gått inn for at et kristent legesenter får tilgang til en supertomt i Bergen, utenom markedet.

27.10.05 18:34

- Det var Anne-Grete Strøm-Erichsen som kom drassende med denne legen i et plenumsmøte i byrådet, og sa vi burde hjelpe ham. Han hadde en glimrende ide. En ide av den typen vi trengte flere av i Bergen, mente hun, husker Trond Tystad som var finansbyråd da Strøm-Erichsen var byrådsleder.

Legen Eilif Haaland fikk ideen til et helhets-helsesenter inkludert prest/sjelesørger. Han ville legge senteret på en av byens fineste tomter som han kjente godt fra sin egen barndom. Senteret skulle også inneholde en bolig.

Det som gjensto var å overbevise tomtens eier - kommunen - om at dette var en god ide, og at han burde få tomten uten at den ble lagt ut på det åpne markedet.

Glad-kristne
I alle styrende posisjoner satt det personer med en ting felles. De hadde sympati for den kristne, helhetlige overbygningen han ønsket for legesenteret. De fleste som kom i kontakt med saken tilhørte også den såkalte gladkristne bevegelsen som er rikelig representeret blant Bergen kommunes folkevalgte. Og i tur og orden gikk de inn for at Haaland skulle få feste tomten som ble ledig da Forsvaret sa opp leieavtalen i fjor, uten at den attraktive tomten som meglere anslår å ha en verdi på opp mot 10 millioner kroner, noen gang kom i nærheten av det åpne markedet.

Vår nåværende forsvarsminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen, som i valgkampen fortalte at hun har talt i de fleste bedehus på Vestlandet, ble grepet. Hun var engasjert i Santalmisjonens arbeid og lurte lenge på om hun skulle bli misjonær.

- Det var det medisinske hun vektla, jeg kan ikke huske at det ble sagt noe om noe kristelig overbygning, erindrer Trond Tystad.

Med seg fikk hun helsebyråden, som var overstrømmende begeistret. Det var Helen Nordeide Fløisand. KrF-damen er med i Centralkirken og skriver i menighetsbladet der. Det kristne Helsesenteret, som tre profilerte kristne leger står bak, falt så til de grader i smak at hun tok det opp med sin helseminister Dagfinn Høybråten og melder entusiastisk tilbake at han er begeistret.

Pinsevenner
Den neste som fikk saken på sitt bord, var den nye byråden for byutvikling og miljø, en annen KrF'er, Lisbeth Iversen. Pinsevennen Iversen har også bare positive ting å si om senteret. Til NRK sist onsdag sa hun at hun var positiv til å gi Eilif Haaland anledning til å feste tomten .

Eilif Haaland er også pinsevenn og var omtrent i mål før NRK bragte saken og BAs Erling Gjelsvik på lørdag nærmest beskyldte Lisbeth Iversen for ideologisk korrupsjon.

Nesten i mål
- Jeg føler meg overbevist om om at dette løpet var nesten i mål, men at de ble fersket like før det var i boks ved at en NRK-reporter snublet borti saken, sier BAs spaltist, forfatteren Erling Gjelsvik.

- Jeg vil ikke uttale meg om Gjelsvik sine påstander. De skal jeg imøtegå i en kronikk som kommer i BA, men det som er viktig for meg å si er at vi aldri ga noen garantier i forhold til plansaken. Den skal opp og vurderes av fagfolkene på vanlig måte. Jeg vet det er et sterkt ønske om et mangfold på helsesektoren, og to byråder før meg var også postive til henvendelsen, sier Lisbeth Iversen.

- Kjenner du Eilif Haaland?

- Jeg har møtt ham to ganger i forbindelse med denne saken, jeg kjente ham ikke fra før.
- Visste du at han også er pinsevenn.

- Jeg visste at han tilhørte et trossamfunn utenom statskirken, sier byråd Iversen.

Et fint sted
- Det er et fint estetisk sted. Ikke et stressende kjøpesenter, forklarer Eilif Haaland om hvorfor interessen falt på tomten på Ravneberget. Og det er ikke meningen at jeg skal eie noe. Det det er snakk om er et allsidig helsesenter med en mentorbolig som til enhver tid bebos av daglig leder.

- Og hvem skal bo der?

- Det skal min kone og jeg gjøre så lenge jeg er daglig leder og mentor for studentene.

Negative fagetater
Tre fagetater har gått mot byggingen, og ifølge Trygve Johnsen vil også byggesaksavdelingen gå i mot det han kaller et så håpløst prosjekt.

- Men det er selvsagt opp til byrådet å overprøve fagetatene, sier Trygve Johnsen til NRK Hordaland.

Trygve Johnsen vil ikke uttale seg til ibergen.no og sier at han aldri skulle ha sagt til NRK det han sa.

- Det var en glipp av meg å uttale meg om en pågående byggesak, sier Johnsen.

Det har ikke lykkes ibergen.no å få en kommentar fra forvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.