Gå til sidens hovedinnhold

Snåsamannen anga funnstedet

Joralf Gjerstad fortalte i samtale med fagleder for skredsøket i Jamtfjellet, Oddgeir Johansen, hvor den siste omkomne befant seg. Beskrivelsene var helt korrekte.

Oddgeir Johansen fra Mosjøen har ledet skredsøket i Jamtfjellet for søkemannskapene, skriver Helgeland Arbeiderblad.

Selv deltok han ikke i søket da den siste omkomne, Therese Mari Åkerøy, ble funnet torsdag. Men forut for funndagen hadde han en sterk samtale med Snåsamannen, Joralf Gjerstad.

Voldsom pågang
Det var ikke Johansen selv som tok initiativet til kontakten med Gjerstad.

- Kontakten ble foretatt av kjenninger av meg som er i Gjerstad-familien, sier Johansen.

Snåsamannen så seg nødt til å slutte å ta imot henvendelser fra publikum, på grunn av den voldsomme pågangen etter Ingar Sletten Kolloens bok om 84-åringen.

- Jeg ble noe paff da jeg fikk beskjed om at jeg kunne ringe Gjerstad, sier Oddgeir Johansen som var totalt intetanende om kontakten.

- Jeg ringte og vi snakket sammen en god stund. Jeg kjente et stykke ut i samtalen at det begynte å piple svette fra nakken. Da spurte Gjerstad meg om jeg ble heit i nakken. Det svarte jeg bekreftende på og han sa da: Ja er det ikke rart, forteller Johansen.

Nøyaktig beskrivelse
Snåsamannen sa etter ei stund at han nå følte at han hadde god kontakt med Johansen og ba han forestille seg at han befant seg i rasområdet.

- Han forklarte at han nå så stedet og ba meg om å snu meg mot nord. Da kunne han ned til den minste detalj beskrive terrenget, fjellene rundt og hvordan raset så ut. Han anga deretter området der den siste omkomne befant seg. Jeg kan ikke tenke meg at han skulle ha noen forutsetninger for å kunne beskrive stedet så nøyaktig som han gjorde, sier Johansen.

Skredeksperten valgte å ikke utbasunere for søkemannskapene hva han hadde blitt fortalt, men fortalte det til et par av dem som deltok i søket torsdag.

Stemte helt
Da Helgeland Arbeiderblad snakket med politiets søkeleder Roar Tøgersen torsdag, kunne han fortelle at Therese Mari Åkerøy hadde blitt funnet av to fra søkemannskapet, som hadde en bestemt fornemmelse av at Åkerøy lå akkurat der hun gjorde.

- Var disse de samme som du hadde snakket med på forhånd, Johansen?

- Det kan nok stemme det.

- Hvordan stemte Snåsamannens angivelse med funnet?

- Det sammenfalt helt med våre funn. Jeg kan ikke forklare hvordan, men det er sakens fakta, sier Johansen som forteller den spesielle historien i full forståelse med både de pårørende og Snåsamannen selv.

- Jeg har aldri før snakket med Snåsamannen, men angrer ikke på at jeg gjorde det denne gangen, sier Oddgeir Johansen som også har snakket med Joralf Gjerstad etter at Therese Mari Åkerøy ble funnet.

- Han ønsker ikke å snakke med media, men han var svært tilfreds med at han kunne bidra til at hun ble funnet. Han var også takknemlig for at jeg ringte og fortalte han om det, sier Johansen.

Avskjed med tre søstre
Lørdag tok de aller nærmeste, venner, kollegaer og et helt lokalsamfunn en sorgtung avskjed med de tre søstrene som omkom i rasulykken ved Jamtfjelltinden 16. mai.

Dolstad kirke var fylt av sørgende da begravelsen startet klokka tolv lørdag, skriver Hegeland Arbeiderblad

Tove Åkerøy (45), Bjørg Heidi Åkerøy (43) og Therese Mari Åkerøy (29) ble minnet som tre aktive, turglade, omsorgsfulle og familiekjære mennesker.

Ulykken, der også Berit Rugeldal omkom, har rammet lokalsamfunnet hardt.

- Hvem kunne ane? Hvem kunne tenke seg en slik ulykke, Tre søstre som dere elsket så høyt, sa sogneprest Jan Biering-Strand i sin tale ved gravferden.

Han ba de sørgende om å holde fast på lyspunktene - kjærligheten og livsgleden som søstrene delte ut på sin livsvei.

- Gjennom årene dere eide sammen fikk dere lære å kjenne tre trivelige og elskelige søstre. De bar med seg mye kjærlighet og glede. Sorgen og savnet er overveldende. Men savnet er den dypeste ære som Tove, Bjørg og Therese kan få. Savnet viser at de ga sin kjærlighet, brydde seg og tok dere inn i sine liv. Der det er dyp sorg, har det også vært mye kjærlighet, sa presten til de sørgende.

Les flere saker i Helgeland Arbeiderblad.