Snefrid får ikke operasjon fordi hun røyker

DRA HJEM: Gunnvald (64) og Snefrid Myran (60) måtte dra hjem med uforrettet sak da Snefrid fikk vite at hun var neketet operasjon så lenge hun røykte.

DRA HJEM: Gunnvald (64) og Snefrid Myran (60) måtte dra hjem med uforrettet sak da Snefrid fikk vite at hun var neketet operasjon så lenge hun røykte. Foto: Astrid Øvre Helland (Nordlys)

Da hun kom til sykehuset ble hun sendt hjem igjen.

04.03.15 09:12

TROMSØ (Nordlys) I 1984 gikk Snefrid Myran (60) til legen etter å ha kjent smerter i brystet da hun jogget. Etter en undersøkelse fikk hun opplyst at hun hadde sammenvokste vev i brystet, og at hun måtte være ekstra oppmerksom ettersom det derfor ville være vanskeligere å oppdage brystkreft.

Siden den tid har Snefrid jevnlig vært til mammografi og undersøkelser hos leger, men i 2013 forverret tilstanden seg.

- Jeg begynte å merke at det venstre brystet vokste mer enn det andre. Samtidig fikk jeg andre plager, jeg fikk smerter under armene og det kom melk ut av brystet. Tenk å ha det slik når du er 60 år. Jeg har også vært nødt å kjøpe ny garderobe for at klærne skal passe over brystet, sier hun til Nordlys.

Henvist til UNN

Snefrid ble såpass mye plaget at hun valgte å gå til legen. Der ble hun undersøkt og henvist til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) for brystreduksjon.

Tirsdag dro hun og mannen den en times lange veien fra Nordkjosbotn til Tromsø for undersøkelse på UNN, men der fikk de seg en overraskelse.

- Da vi kom til sykehuset tok en lege imot oss og ba oss sitte. Så spurte han flere spørsmål om meg og min helse. Da jeg sa at jeg røykte, svarte han at jeg da ikke fikk operasjon. Vi ble helt paff, sier Snefrid.

- Sjokkerte og sinte

Hun forteller at det ikke var så mye annet for dem å gjøre enn å forlate sykehuset og dra hjem.

- Vi var begge sjokkerte og sinte over beskjeden.

Hun forteller at de ikke hadde fått beskjed om dette på forhånd, og heller ikke var klar over at hun ikke kunne få operasjon hvis hun røykte.

- Burde være kjent

Det var avdelingsoverlege ved plastikk- og håndkirurgisk avdeling ved UNN, Erling Bjordal som tok imot Myran. Han forteller at han ikke vil kommentere enkeltpasienter, og derfor må uttale seg generelt.

- Det bør være allment kjent at vi ikke gjør planlagte korreksjoner på en pasient som røyker hvis ikke tilstanden er helsetruende. Om man skal ha planlagt kirurgi som brystreduksjon eller brystkonstruksjon, må man ha vært røykfri i tre måneder før man settes på venteliste.

Bjordal sier til Nordlys at på generelt grunnlag bør det komme frem i henvisning om pasienten røyker.

- Da sender vi et brev til pasienten om at han eller hun må slutte å røyke for at vi skal gjennomføre operasjonen. Om dette ikke skjer, vil vi fortelle det til pasienten når pasienten kommer til undersøkelse hos oss.

- Verre med stort sår enn store bryster

Legen forteller at de alltid går gjennom punkt i sykdomshistorien før en vurdering for operasjon.

- Det er viktig å gå gjennom dette for at komplikasjonene ikke skal bli mer alvorlige enn sykdommen er. For å si det slik: Det er verre å ha et åpent sår på brystet enn å ha store bryst, sier han til Nordlys.

Det var i november 2013 at det kom frem at plastikkirurgene ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) nektet å gjøre planlagte operasjoner på røykere.

Grunnen er at røyking gir økte sjanser for komplikasjoner i forbindelse med operasjonene.

Undersøkelser viser at røykeres risiko for komplikasjoner kan tredobles i forhold til ikke-røykere ved en del plastikkirurgiske inngrep.

Les flere saker hos Nordlys.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.