Gå til sidens hovedinnhold

- Snikskyttere skyter på alle ved sykehuset

Gaddafis snikskyttere skal ha omringet sykehuset i havnebyen Misrata.

Internasjonale styrker har hatt 300 enkeltflyginger i libysk luftrom de siste dagene, og avfyrt minst 160 kryssermissiler mot libyske mål. Likevel har strykene til Muammar al-Gaddafi klart å påføre sivilbefolkningen store lidelser.

Havnebyen Misrata, som er opprørernes siste skanse vest i Libya, har vært under harde angrep i flere uker. Nå begynner byen å gå tom for livsviktige forsyninger som medisiner, vann og mat.

- Situasjonen i Misrata er veldig vanskelig akkurat nå, så det er viktig å få sendt inn medisinske forsyninger, sier Morten Rostrup fra Leger Uten Grenser til Nettavisen på telefon fra Tunisia.

Rostrup har regelmessig kontakt med libyske legekolleger, men blir selv nektet adgang til Libya fordi Gaddafi ikke tiltater internasjonale arbeider å krysse grensen fra Tunisia.

- De skyter på alle
Ifølge Al Jazeera har Gaddafi-styrker tatt kontrollen over sykehuset i Misrata.

- Jeg så det på Al Jazeera, men har ikke fått dette bekreftet fra mine kontakter. Hvis dette er tilfelle, så er det en veldig vanskelig situasjon, sier han.

BBC har vært i kontakt med en lege på sykehuset i Misrata. Han forteller at leger og annet helsepersonell er potensielle målskiver for Gaddafis snikskyttere som er plasser rundt sykehuset.

- De skyter på alle som kommer inn eller ut av sykehuset. Hittil har vi fire sivile som er drept, sier legen.

- Fem barn drept
Nyhetsbyrået AFP melder at 17 mennesker, inkludert fem barn, har blitt drept og 23 skadd i løpet av kamphandlinger i Misrata natt til onsdag.

- Gaddafis styrker har nå tatt kontrollen over sykehuset i byen, og har plassert skarpskyttere på taket og stridsvogner utenfor. Opprørerne ber om at det blir sendt et sykehusskip, ettersom de fortsatt har kontroll over havnen. De sier dette vil redde mange liv fordi de ikke har noe sted å bringe sine skadde, sa Al Jazeeras reporter James Bays onsdag formiddag.

Rostrup mener det kan være et godt forslag å sende et hospitalskip til havnebyen for å ta hånd om de skadde.

- Det kommer an på hvem som har kontroll på havnen. Hvis det er opprørerne, så kan et hospitalskip være et godt forslag, sier han.

Internasjonale angrep
Onsdag har den internasjonale koalisjonen gjennomført angrep mot Gaddafi-styrkene i Misrata. Dette skal ha hindret Gaddafi-styrkene fra å få ytterligere kontroll over byen.

- Det er ingen stridsvogner i byen i dag fordi alle stridsvognene har enten flyktet eller blitt ødelagt av de allierte styrkene, sier en lege på sykehuset i Misrata til BBC.

Her angriper Gaddafis styrker sivilbefolkningen i Øst-Libya med artilleri. Se video.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken