Det har snødd tett Østafjells siden mandag ettermiddag. I Agder har det kommet 30-50 centimeter snø, 10-30 centimeter lenger øst, og enda er det 10-15 centimeter snø i vente på Østlandet tirsdag, melder Meteorologisk institutt.

DIREKTE: Snøfall, vind og store utfordringer i trafikken

Snøværet det siste døgnet har ført til at nesten 20.000 kunder i Sørøst-Norge har mistet strømmen, melder NVE.

Oppdaterte tall fra strømselskapene klokka 10 tirsdag viser at 19.200 kunder var uten strøm i Agder, Telemark og Buskerud, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– I Agder er det om lag 12.800 uten strøm. I enkelte områder har det kommet opptil 1 meter våt snø som gjør rettearbeidet vanskelig. Feilretting kan derfor ta tid, skriver NVE i en pressemelding, der det understrekes at feilrettingen gjøres fortløpende så sant sikkerheten tillater det.

Politiet i Oslo ba folk la bilen stå tirsdag.

Les også: Her har bussjåførene gitt opp - venter på strøing

Togtrafikken hardt rammet

Togtrafikken er hardt rammet med mange innstillinger og forsinkelser. Bane Nor melder om trøbbel på nesten samtlige linjer over hele landet.

- Dette er ingen god dag å drive transport på skinner. Kombinasjonen av mye snø og kald vind fører til problemer for alle sporvekslene på toglinjene, noe som igjen fører til store forsinkelser over alt, sier kommunikasjonsrådgiver Harry Korslund i Bane Nor til NTB.

På Drammen stasjon sto all togtrafikk og passasjerene måtte vente på buss.

- Vi venter på taxi. Vi har stått her i 45 minutter og beveget oss cirka fire meter. Men håpet er der, sier en av pendlerne på Drammen stasjon, Fredrik Steen, til Drammens Tidende.

Oslo lufthavn opplyser at snøfallet fører til forsinkelser i flytrafikken, men de ber likevel passasjerene om å møte opp som normalt. Torp Sandefjord lufthavn er stengt på grunn av de store snømengdene.

– Det snør rett og slett for kraftig til at vi klarer å ha rullebanen åpen. Vi følger opp med oppdateringer hver time, men i utgangspunktet er rullebanen stengt til klokka 8, sier markedssjef Tine Kleive-Mathisen til Sandefjords Blad.

Store problemer på veiene

På veiene kunne politiet melde om en rekke utfordringer tirsdag morgen. I Morteveien på Gjelleråsen kjørte et litauisk vogntog seg fast og sperret veien, meldte politiet på Romerike ved 08-tiden. På E18 rett før Fosskolltunnelen i Lier sperret et vogntog godt og vel et helt kjørefelt, meldte politiet i Buskerud klokka 08.

På E6 nordgående i Rygge meldes det om lange køer like før klokka 09. Uvisst årsak, melder Østfold-politiet.

En person ble lettere skadet på riksvei 4 i Kvikne i Hedmark en trafikkulykke mellom personbil, traktor og vogntog. Vogntoget kjørte i grøfta som følge av sammenstøt mellom de to andre, melder Innlandet politidistrikt klokka 08.

- Det er store problemer i trafikken mange steder på Østlandet på grunn av stort snøfall, melder Vegtrafikksentralen øst. De ber folk beregne god tid.

Kraftig vind i nord

Også i nord er det problemer. I nord gjør sterk vind fra Vadsø til Tromsø samt på Helgeland det vanskelig å lande flere steder.

En mann som sendte ut nødsignal på fjellet sør for Alta, ble hentet ned rett før klokken 6 tirsdag. Værmeldingen i området lød på full storm fram til cirka klokken 7 tirsdag morgen. I Bodø skapte kraftig vind store problemer. Blant annet gjorde en flygende trampoline skader på to biler.

Avisa Nordland skriver om en hektisk natt for politiet med takstein, stolper og flygende trampoliner. På Nordlandsbanen kjørte en snøfres seg fast midt på Saltfjellet ved 05-tiden.

- Fresen kjørte seg rett og slett fast. Den er dimensjonert for å takle relativt store mengder med snø, men nå gikk det ikke, sier pressekontakt Harry Korslund i Bane NOR til an.no.

- Alt av mannskaper ute

Statens vegvesen opplyser ved 5.20-tiden at deres entreprenører også melder om dårlig sikt mange steder.

– Vi har hatt alt av mannskaper ute i hele natt, og de vil fortsette utover dagen, skriver Vegtrafikksentralen øst på Twitter. Vegvesenet ber folk kjøre etter forholdene.

– Beregn god tid

Politiet i Oslo gikk på forhånd ut mandag kveld ut og ba folk være innstilt på at snøen kunne skape problemer i trafikken.

– Generelt bør folk være godt forberedt på forsinkelser og beregne ekstra god tid, all erfaring tilsier det, sa operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til Aftenposten. Tirsdag morgen oppfordret politiet dem som kan, til å reise kollektivt. Samtidig opplyser Sporveien at T-banens linje 1 ikke går høyere enn Holmenkollen, nettopp på grunn av store snømengder.

Bymiljøetaten i Oslo har forberedt seg på å brøyte og kjøre vekk store nedbørsmengder, men sier snøen kan skape problemer.

– Det kan bli enkelte avvik i normal fremkommelighet de nærmeste dagene, men vi skal jobbe på høygir for å holde Oslo fremkommelig og trygg, sier Joakim Hjertum i Veiseksjonen til NTB.

Mandag meldte meteorologer at det kan komme opp mot en halv meter snø på 24 timer flere steder i Sør-Norge.

Agder og Vestfold

I Agder er flere trær og stolper blåst over veien i hele regionen, men dette hadde ved 5-tiden ikke ført til store trafikale problemer. Agder-politiet opplyser at veibanen skulle ryddes i løpet av natten.

En oversikt fra Agder Energi viser at rundt 12.000 strømkunder på Sørlandet var uten strøm tirsdag morgen. Nesten like mange var uten strøm mandag kveld.

Strømproblemer fører også til at Vestfoldbanen er stengt mellom Skien og Larvik tidlig tirsdag.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her