*Nettavisen* Nyheter.

Snø og kulde skaper problemer: - Kunne nesten vært januar

Med temperaturer på 10 grader store deler av landet er det ikke akkurat noe sommervær å juble over.

02.07.19 22:31

Fjellovergangene over Sognefjellet og Strynefjellet stenges natt til onsdag på grunn av kulde.

- Vi vil ikke at turister med bobil skal bli stående fast der oppe sent om kvelden, sier trafikkoperatør Morten Hansen i Vegtrafikksentralen til Bergens Tidende.

Hansen ber folk vurdere å la bilen stå og legger til at veiene ikke saltes i juli.

Vanskelige kjøreforhold flere steder

Gamle Strynefjellsvegen i Oppland, fylkesvei 258, blir stengt fra klokka 17.30 tirsdag til 9.30 onsdag på grunn av vanskelige kjøreforhold.

Fylkesvei 55 over Sognefjellet blir stengt fra klokka 20 tirsdag til 8 onsdag, men Statens vegvesen varsler at veien kan bli stengt på kort varsel også tidligere om det blir nødvendig.

Ved Bjørnabreen i Balestrand i Sogn og Fjordane ble tre personer på tur overrasket av snøvær tirsdag ettermiddag, og mannskap fra Røde Kors rykket ut for å hjelpe de tre ned fra fjellet. De kom seg ned uskadd, men kalde, melder Vest politidistrikt.

Til tross for at kalenderen sier at vi er i sommermåneden juli, utstedte Meteorologisk institutt mandag farevarsel på gult nivå fordi det kunne komme mye snø i Nordfjord og Møre og Romsdal. Dette varselet gjelder fram til torsdag morgen.

Det er ventet sluddbyger og snøbyger over 800 meter, og det er muligheter for at snøen kan legge seg på bakken.

- Kjølig de fleste steder

- Det blir ganske skyet og kjølig de fleste steder tirsdag, sier Storm-meteorolog Isak Slettebø til Nettavisen tirsdag morgen.

Natt til tirsdag var det til og med minusgrader i fjellet for første gang på en stund. Det var minus fem grader på det kaldeste i Sognefjellet i natt, ifølge meteorologen. Men det er ikke bare i fjellet det er kaldt.

- Nå er det omtrent samme temperatur i Finnmark som på Østlandet, og det har jeg ikke sett i det siste. Det er litt spesielt. Det kommer kald luft fra vest som brer seg over hele Sør-Norge og deler av Nordland, forteller han.

10 grader kaldere enn normalt

Temperaturene ligger på normalen lengst nord, for denne tiden på året. Men i de fleste fylker er det kjøligere enn normalt i juli.

- Både på Vestlandet og i Midt-Norge er det rundt ti grader under normalen. Det kunne nesten vært januar, følte jeg da jeg syklet til jobb her i Bergen i dag, sier Slettebø.

Klikk på bildet for å forstørre.

KALDT: Det blir kjølig store deler av landet tirsdag. Mange steder blir det også vått. Illustrasjonsfoto fra Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Dette er værvinnerne

Værvinnerne finner vi på Øst- og Sørlandet.

- Østlandet ligger i le for vestavinden. Det kan bli litt regn lengst nord på Østlandet, men ellers ser det ut til å bli oppholdsvær hele dagen, sier han.

Temperaturene kan krype opp til 21 grader i denne delen av landet, som er det varmeste som er meldt i hele landet.

På Sørlandet vil det også ligge på rundt 20 grader, men noe kjøligere enn på Østlandet. Også her meldes det oppholdsvær, og i Aust-Agder kan det samtidig bli gløtt av sol.

Opphold i nord

Lengst nord er det andre luftmasser enn i sør tirsdag. Det betyr imidlertid ikke at det blir spesielt bra der heller, men trolig litt roligere vær enn langs kysten lenger sør i Norge.

Troms blir værvinneren i nord, hvor det er meldt opp mot 15 grader i dag. Det meldes også en god del oppholdsvær her. I Finnmark kan det derimot bli litt regn.

- Det kunne vært bedre, men temperaturen vil ligge på omkring 10 grader og det er omtrent som normalt her, sier Slettebø.

I Nordland er det et værskille, hvor den sørlige delen får pålandsvind med byger og litt kjølig luft mens det lengst nord blir litt lettere vær.

- Det blir stort sett oppholdsvær i Salten, og ikke noe særlig regn der i dag, og temperatur på rundt 10 grader. Det er ikke strålende, men litt nærmere normalen enn lenger sør i landet, forklarer han.

Litt lenger sør i Nordland, rundt Mo i Rana, er det også meldt 10 grader, og dette er litt kaldere i forhold til det som er normalt på denne tiden av året.

Se forskjellen fra i fjor

Juniværet i fjor var noe helt annet sammenlignet med årets vær i samme måned.

- Sammenlignet med normalen var juni i fjor svært tørr på Østlandet (gult), mens deler av Nord-Norge hadde en våt måned (blå). Årets juni var jevnt over litt våtere enn normalen i det meste av Norge, skriver Meteorologisk institutt på Twitter tirsdag ettermiddag.

Kraftig spredning av pollen

Gresspollen er i full utspring, og tirsdag og onsdag er ingen gode dager for allergikere. Det er nemlig kraftig spredning av gresspollen på Sørlandet begge dager.

På Østlandet og i Rogaland er det moderat spredning, ifølge pollenvarselet til yr.no.

I sentrale fjellstrøk i Sør-Norge, på Indre Østlandet og i Trøndelag er det kun beskjeden spredning.

Annonsebilag