*Nettavisen* Nyheter.

Snøen skapte fullt kaos

Foto: (ATLE VAAGE / NORDHORDLAND)

Bergingsbiler og politi hadde hendene fulle.

07.12.11 07:33

Vinterens første snøfall førte til personskader og kollisjoner flere steder i landet tirsdag.

Vakthavende meteorolog Roar Teigen StormGeo forteller at de hvite flakene vil fortsette å dale ned flere steder.

15 centimeter nysnø
- I Møre og Romsdal og på den sørlige delen av Østlandet er det størst sjanse for mye snø. I deler av Vest- og Østlandet kan det komme opp til 15 centimeter nysnø over natten, sier Teigen til Nettavisen.

Han forteller at det har vært kaos i områdene rundt Bergen tirsdag kveld, men at dette vil ordne seg så fort brøytemannskap får fjernet snø og saltet.

- Disse områdene har hatt våt snø og sludd. Temperaturen har ligget på rundt null grader, noe som det har gjort det veldig glatt i bergensområdene. Når skjer det samme i østlandsområdene, sier han og benytter anledningen til å advare mot glatte veier og vanskelige kjøreforhold.

- Skal du kjøre bil i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus eller Buskerud bør du kjøre etter forholdene, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Per B. Johansen

Brøytebil på hodet
I Bergen var 20 ulykker på fire timer. Blant annet har en personbil krasjet i autovernet, det har vært en kjedekollisjon og flere trailere har kjørt ut av veien.

I tillegg er det meldt om flere mindre ulykker, blant annet en utforkjørsel i Voss.

Den mest uvanlige episoden skjedde i Lindås kommune, der en brøytebil havnet på taket i grøfta.

Telemarksavisa melder at to personbiler kolliderte front mot front på veien mellom Skien og Skotfoss. Den ene bilen kom over i feil kjørebane og kolliderte med en møtende bil. Fire personer ble fraktet vekk fra ulykkesstedet i ambulanse.

På grunn av bilberging stenges E10 mellom Leknes og Svolvær natt til onsdag. Dette skyldes ifølge Lofotposten en trailer som mistet veigrepet og kjørte av ved Rørvik.

I Sarpsborg endte en personbil på taket, mens flere andre kjørte ut av veien. - Det er stålis på stedet, fortalte Sarpsborg Arbeiderblad sin reporter etter ulykkene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole N. Olsen

- Smør deg med tålmodighet
Pressevakt Åsmund Møller Johansen i Statens vegvesen region øst anbefaler bilister å smøre seg med tålmodighet.

- For mange er dette det første ordentlige snøfallet. Vi råder alle til å tilpasse farten etter forholdene, holde avstand til bilen foran og være godt nok skodd for vinterføre. Vend deg til å kjøre på vinterføret, sier han.

Johansen forteller at Statens vegvesen brøyter de viktigste veiene først, noe som betyr at bilistene vil kunne oppleve ulike føreforhold på forskjellige veier.

- Det kan være lurt å beregne litt ekstra god tid på vei til jobb. Det kan fort ta litt lengre tid med glatte og snøfylte veier, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.