Det har ikke gått upåaktet hen at NSB heretter skal hete «Vy», og i sosiale medier hagler kritikken.

Det er Snøhetta som står bak nyvinningen.

- Navnet «Vy» harseleres til dels med i sosiale medier. Hva synes du om det?

- Vi var forberedt på reaksjoner når en så etablert merkevare som NSB, og Nettbuss, skulle skifte navn, sier direktør i Snøhetta, Martin Haakon Gran. til Nettavisen.

Han sier det var med en viss ydmykhet de gikk inn i prosjektet for ett år siden.

- Forandringer tar tid å venne seg til, og det kommer nok også til å ta noe tid før folk venner seg til navnet og det begynner å vokse på folk. Det er et modig valg, både av navn og en omfattende visuell identitet, som er utenfor kategorispråket, mener han.

- Mye mer enn logo

Om valget av navnet, utdyper Gran:

- For NSB-konsernet er det viktig å ta et fremtidsrettet valg, å samle alle persontransport-tilbudene under ett, samlet merkevarenavn, for å sikre konkurransekraften for fremtiden. Vi synes det er et spennende navn som det kan bygges mye nye og god mening inn i over tid.

Selskapet har hatt mange ideer underveis:

- Vi har hatt mange navn på blokken og har i samarbeid med NSB landet på at Vy er et navn som kan ruste NSB-konsernet for fremtiden og bistå dem med å oppnå deres visjoner for fremtidens mobilitetsløsninger. I tillegg må vi huske på at den visuelle identiteten er mye mer enn kun en logo, og vi har bygget et robust og omfattende designsystem for den nye merkevaren som kan brukes på tvers av selskapet og på tvers av flater på en god måte.

- Kort, ikonisk og lett å huske

- Hvorfor er dette navnet så bra, synes du?

- Navnet er kort, ikonisk, lett å huske, og ikke minst er det et reelt, skandinavisk navn som fungerer både i Norge og Sverige, hvor NSB-konsernet i dag opererer. Ordet vy kommer fra franske vue, avstemt fra voir, som betyr å se, å ha utsyn, perspektiv. Dette henger godt sammen med det folk forbinder med å reise – å være i bevegelse, både emosjonelt og fysisk, å utvide horisonten, å se på utsikten som flyr fort forbi eller på himmelen som ser ut som den er på et konstant punkt selv om man selv er i bevegelse, svarer Gran.

- Frykter du at det fort kan bli «Why»?

- Nei, det vil gå seg til. Jeg ser flere tar det opp, men det blir ikke noe problem når det har fått litt mer fartstid, og man ser hvordan den blir tatt i bruk over det ganske land de neste månedene, tror Gran.