Gå til sidens hovedinnhold

Snøkaoset på E18 fortsetter: Full stans

Onsdag som tirsdag er det snøkaos på E18. På grensen mellom Agder og Telemark er det full stans.

Tirsdag oppstod det kaotiske tilstander på veiene i Sørlandet. Spesielt på hovedfartsåren østover, E18, var de trafikale utfordringene ekstreme.

Rapporter kom på lastebiler som hadde kjørt ut, brøytebiler som stod fast, elbiler som gikk tom for strøm og hjelpemannskaper som rykket ut med snøscooter.

Onsdag er det også trafikale på E18.

NRK melder onsdag ettermiddag at trafikken står stille på E18 øst for Brokelandsheia ved grensa mellom Agder og Telemark, i retning Oslo. Det er vinterføre mange steder på E18 og E39 gjennom Agder og deler av Telemark.

Til Nettavisen sier Vegvesenets trafikkoperatør at de akkurat har fått melding om det samme, og at det skal være snakk om at et vogntog har fått stans, men at en bilberger også er på stedet.

– To felt er åpne for passasje, men vi har ikke fått noe tidsestimat på når bilberger er ferdig på stedet, sier trafikkoperatør Roger Evensen, som også sier at det eller ikke er noen andre trafikale utfordringer å melde om i Agder.

Rikskringkasteren melder også at politiet har vært i møte med beredskapsrådet for å planlegge håndteringen av ruskeværet. Også Statens vegvesen har satt inn større resurser onsdag.

Les også: Tar selv­kritikk: – Vi var for få på vakt

TV 2-ekspert var snøfast i åtte timer

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen var en av de som stod bom fast i snøkaoset på Sørlandet. Etter midnatt natt til onsdag måtte han og de andre værfaste bilistene ta brøytingen i egne hender og grave seg vei.

– Det er ingen mulighet for å komme seg østover. Jeg har ventet i åtte timer og kommet 800 meter. Hundre meter i timen, sier han i en video han selv har postet i sosiale medier.

Onsdag morgen er veiene åpnet igjen, og klokken ni hadde ikke politiet mottatt noen nye meldinger om trafikale problemer på E18.

Agder politidistrikt har likevel en klar advarsel til de som skulle prøve seg ut på veiene i distriktet.

– Politiet anmoder likevel trafikanter om å være godt "skodd" når de legger ut på kjøretur. Hold dere oppdatert på radio, veimeldinger og værmeldinger, kjørt varsomt og etter forholdene, skriver de på Twitter i 07-tiden.

Vil fortsette å dale ned

Vakthavende statsmeteorolog Martin Granerød har ikke gode nyheter å komme med vedrørende snø på sør- og Østlandet.

– Det er en ganske fastlåst værsituasjon egentlig. Det er et kaldt høytrykk som ligger øst for oss, som det tar litt tid å få flyttet på, sier Granerød til Nettavisen.

Han forklarer at det ligger et en storm vest i Nordsjøen som stanger på, men enn så lenge holder snøværet stand.

– Situasjonen er den at at det er sørøstlig pålandsvind over Skagerak. Den drar med seg fuktighet fra sjøen og inn mot land, der det er kaldt. Da kommer nedbøren som snø, sier meteorologen og fortsetter:

– Det kom snø store deler av mandagen, og omtrent det samme skjedde tirsdag. Enkelte steder kom det mellom 15 og 35 centimeter snø, sier han.

Masse snø der det allerede har snødd

Granerød sier snøværet på Sør- og Østlandet vil fortsette hele onsdag og torsdag, mens det vil avta noe fredag.

– Det kan fort komme 30-40 centimeter snø de neste tre dagene, sier meteorologen om området der det allerede har snødd tett de siste dagene.

Han sier snøen til nå har vært tørr og fin, men at den vil bli mer våt og slapsete utover på grunn av at temperaturen vil stige noe.

– Gjerstad, Froland og Tvedestrand er av stedene som kommer til å få mest nedbør de neste 48 til 60 timene, sier Granerød.

– Torsdag kveld og fredag vil snøværet flytte seg noe nordover til Buskerud og Vestfold, men på et nivå under det man har sett Agder, forklarer meteorologen.

Iskaldt i nord

På Vestlandet derimot vil det ikke komme voldsomme mengder nedbør.

– Vestlandet sør for Stad får delvis skyet oppholdsvær, sier han.

I Midt-Norge og nordover blir det tidligere denne uken bikkjekaldt, men tørt.

– I natt har vi målt temperaturer helt ned i - 32,5 grader i Karasjok, i Niru var det - 31,3 og på Røros var det - 22,9. Det vil fremdeles bli kaldt i Midt-Norge og Nord-Norge, sier Granerød.