*Nettavisen* Nyheter.

Snøskred flere steder i landet

TURTERRENG: Kyrkjenuten i Sauda kommune ligger 1600 meter over havet og er et populært turterreng. Foto: Faksimile (Google Maps)

Har gjennomsøkt skredområde i Sauda uten å gjøre funn.

03.04.15 19:46

Fredag ettermiddag gikk det et snøskred ved Kyrkjenuten i Sauda kommune i Rogaland. Skredet var rundt 30 meter bredt, meldte Haugaland og Sunnhordland politidistrikt på Twitter. Det ble slått full alarm da det var skispor i området og usikkert om noen var tatt av raset.

Klokka 17.43 meldte politiet at rasområdet var gjennomsøkt uten at det var gjort funn og at redningsmannskapene avslutter på stedet.

Snøras også i Sør-Trøndelag og Oppland

Ved Storhaugen i Storlidalen i Sør-Trøndelag gikk det også et større snøras fredag. Politiet, frivillige og redningshelikopter vil gjennomsøke området, melder politiet klokka 16.40. Så langt er det ingen indikasjoner på at personer er tatt av dette skredet, men det er usikkerhet fordi ingen har sett hele skredets omfang.

Hjelpemannskaper, inkludert Sea King fra Ørland, er på vei inn i området. Aksjonen ledes av LRS Sør-Trøndelag, melder Hovedredningssentralen klokka 17.10.

Det var en skiløper som utløste skredet i Storlidalen. Raskanten var 100 meter bred og raset hadde gått minst et par hundre meter nedover lia, meldte NRK Trøndelag.

Klokka 16 ble det meldt om mulig snøskred ved Storbreahøe i Jotunheimen. Området, som ligger i Lom kommune, ble sjekket med helikopter. Ingen var tatt av skredet, konkluderte Gudbrandsdal politidistrikt og avsluttet søket.

I nærheten av Tyinkrysset i Vang kommune øverst i Valdres ble en person tatt av snømassene, men kom seg utpå egen hånd, melder NTB.

Les også: Meteorologen: Husk solkremen!


Økende snøskredfare flere steder

Fredag er det moderat snøskredfare over det meste av landet, men unntak av faregrad 1, liten, i Rauland og Tamokdalen og faregrad 3, betydelig, på Sunnmøre. Lørdag og søndag ventes det betydelig snøskredfare i flere områder, blant dem Romsdal og Trollheimen i tillegg til Trollheimen. I Nord-Norge ventes det betydelig snøskredfare i Lofoten, Narvik, Salten, Svartisen og Vesterålen søndag.

Her er snøskredfaren størst. Se kart og varsling på varsom.no
Skredet i Sauda gikk ved 15-tiden fredag.

Søk pågår, meldte Hovedredningssentralen fra Sauda klokka 17.05. Aksjonen ble koordinert av den lokale redningssentralen, LRS Haugaland og Sunnhordaland.

- Området er gjennomsøkt av hunder, som ikke har gjort funn. Nå søker vi videre med søkestaver, uttalte Knut Morten Ask, leder for ambulansene på stedet, ifølge Aftenbladet.

Skredgruppe

Ingen var meldt savnet etter skredet, men det var skispor inn i området, og politiet tok ingen sjanser og gjennomførte søk inntil det var klart at ingen var tatt av skredet:

- Et Sea King redningshelikopter er også på vei, men må bruke noe tid på kalle sammen en skredgruppe. Dette er ulendt terreng og høyt til fjells, og det er ingen vei inn i området, forklarte operasjonsleder Terje Tonning ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til Nettavisen klokka 16.30 mens de ventet på Sea King.

Han sier Kyrkjenuten ligger på 1601 meter over havet. Dette er et turområde og et område hvor det ferdes folk i påsken.

Les også: Se politiets Twitter-meldinger i påsken

Skispor i området

- Det er skispor i området, men vi er usikre på om det er nye eller gamle spor, uttalte Tonning.

Har du nyhetstips: Send til vaktsjef@nettavisen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.