Gå til sidens hovedinnhold

Snøskredfare på rødt og oransje nivå: Dette er områdene der faren er størst

Vær:

Forvent skred som utløses av seg selv eller med liten belastning, sier ekspertene om de utsatte områdene.

OSLO (Nettavisen): Sjekk ditt område før du skal ut i terrenget, er rådet fra ekspertene. Nå er snøskredfaren stor flere steder.

Torsdag formiddag ble en kvinne i Fauske i Nordland minnet om snøskredfaren da hun kjørte på riksvei 80. Bilen ble truffet av et mindre ras, og mens hun var på telefon med operasjonssentralen for å varsle om hendelsen, kom det flere mindre ras, melder Nordland politidistrikt og forteller at kvinnen slapp uskadd fra det hele.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Meteorologisk institutt har satt faregraden for snøskred til rødt og oransje nivå i flere regioner idet skolenes vinterferie nærmer seg i flere fylker.

Sjekk oppdatert farevarsel på yr.no

Torsdag lyser det rødt for stor snøskredfare (faregrad 4, nest høyeste nivå) i Sør-Troms, Lofoten og Vesterålen, Ooften, Salten, Svartisen, Sunnmøre, Indre Fjordane og Helgeland.

I Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Indre Troms, Trollheimen, Romsdal, Jotunheimen, Indre Sogn, Voss og Hardanger er det oransje for betydelig snøskredfare (faregrad 3).

I tillegg er det gult farenivå (2) for moderat snøskredfare flere steder, blant annet Hardanger, Hallingdal og Vest-Telemark.

Dette betyr faregradene

Med faregrad 4 (rødt) frarådes ferdsel i skredterreng, og det forventes skred som løsner av seg selv. Unngå løsne- og utløpsområder, er videre rådet for deg som skal ut i terrenget.

Med faregrad 3 (oransje) er rådet at ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap og erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader og holde avstand til utløpsområder. Med faregrad 3 kan skred utløses selv ved liten tilleggsbelastning i brattheng.

Med faregrad 2 (gul) heter det at ferdsel i skredterreng krever kunnskap, erfarig i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader.

Sjekk snøskredvarselet på varsom.no

Snøskredvarsel for ny region

Torsdag har også en ny region fått snøskredvarsel, melder NVE.

Nå publiseres de første snøskredvarslene for Heiane i fylkene Rogaland og Agder.

Sjekk snøskredvarselet for region Heiane

- Daglig varsling i fjellet i større deler av Rogaland og Agder vil gi bedre sikkerhet for alle på tur. Varslet er også til nytte for drift av skredutsatte veier og vurdering av skredfare mot bygninger og infrastruktur, sier Rune Engeset som leder av Snøskredvarslingen ifølge en pressemelding fra NVE.

Les også

Vestfold på varmetoppen onsdag - sjekk temperaturkartet

Les også

Kaos på flyplassen i Bodø: - Sto i vann til knærne på parkeringsplassen

Kommentarer til denne saken