*Nettavisen* Nyheter.

Snøvær på Østlandet: Akkurat i tide til å skape morgenkaos

SNØ VENTER: Et flere centimeter tykt snølag venter bilistene på Østlandet mandag morgen. Her fra E|8 i Sandvika rett før klokken 07.00 mandag morgen.

SNØ VENTER: Et flere centimeter tykt snølag venter bilistene på Østlandet mandag morgen. Her fra E|8 i Sandvika rett før klokken 07.00 mandag morgen. Foto: (Statens vegvesen)

Rådet er: Ha ekstra tid mandag.

11.11.19 07:56

Det snør tett på Østlandet mandag morgen. veitrafikksentralen brøyter, innfører lavere hastighet og varsler kø. Rådet er: Ha ekstra tid mandag.

– I dag vil det sannsynligvis bli kaos på veiene, så det er viktig å ta seg bedre tid enn vanlig, og kjøre mer forsiktig når man skal kjøre til jobb, sier operasjonsleder Terje Marstad ved Øst politidistrikt til NTB i 6.30-tiden.

Gjennom natten og i morgentimene har det vært flere biler på Østlandet som har kjørt av veien som følge av det tette snøværet. En person er lettere skadd etter å ha kjørt av veien og inn i et tre i Nes kommune i Akershus, men det er så langt ikke meldt om andre skader etter trafikkuhell mandag morgen.

– Det snør tett i området vårt i morgentimene. Dette medfører at veiene må brøytes. Dette gjøres i lavere hastighet enn fartsgrensen på stedet. Som en følge av dette vil det bli kø også på uvante plasser. Beregn god tid til transport og kjøring og kjør etter forholdene, melder Vegtrafikksentralen på Østlandet mandag morgen 5.23.

Her kan du følge trafikken på E18 i Sandvika direkte (kilde: Statens vegvesen)

Nedsnødd igjen på få minutter

Trafikkoperatør Hans Are Dahl ved Vegtrafikksentralen på Østlandet sier i 6.30-tiden at det foreløpig går sakte på veiene.

– Det virker som om folk tar det pent i snøværet. Man må kjøre etter forholdene. Har man sommerdekk nå er det best å la bilen stå i garasjen, sier Dahl.

– Enkelte steder har det snødd såpass tett at veien er nedsnødd igjen mellom 5 og 10 minutter etter at brøytebilen har vært der. Det kan likevel hende at forholdene blir bedre ut over morgenen når vi får mer trafikk, og saltet som er strødd på veiene får bedre arbeidsvilkår, sier han.

Også Oslo lufthavn melder om mye snø mandag morgen.

– Det vil bli noen forsinkelser mens rullebanene brøytes, og litt ventetid for avising av fly. Vi ber alle passasjerer om å møte opp til vanlig tid og følge informasjonen fra sitt flyselskap, skriver Avinor på Twitter.

Kaos på E39: – Livsfarlig å kjøre på slitte sommerdekk nå

Det er kaos på E39 i Vest-Agder på grunn av tett snøvær, og biler på sommerdekk. Politiet har beslaglagt flere førerkort, skriver NRK.

– Det er i dag direkte farlig å kjøre med slitte sommerdekk, sier operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder politidistrikt til NRK.

Politiet i Agder har stoppet flere uvettige sjåfører, og tatt fra dem retten til å kjøre bil.

Judith Emelie Hageberg kjørte fra Stavanger til Kristiansand søndag kveld.

– Bilene lå strødd, vi passerte sikkert mellom 10 og 15 biler som hadde kjørt av veien. Verst var det ved Kvinesheia, sier Hageberg til NRK.

Problemer i sørøst

Litt før klokka 5 grytidlig mandag kom de første meldingene om trafikkuhell som muligens kunne skyldes føret i Sørøst politidistrikt.

– Vi har hatt to hendelser her, det er en bil som har sklidd av veien og kjørt inn i et gjerde i Drammen, der er det glatt på stedet. Og så er det en bil som har kjørt ut av veien ved Stokke, sier operasjonsleder Anne Meyer i Sørøst politidistrikt til NTB klokka 5.10, og legger til at det ikke er meldt om personskader.

Meteorologisk institutt sendte søndag ut gult farevarsel for både Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud. Ikke minst ble det sendt ut gult farevarsel og beskjed til bilister om å kjøre forsiktig.

– Når hovedtyngden av snøen kommer på morgenen så bør man beregne ekstra tid på å komme seg på jobb, sier statsmeteorolog Bente Wahl til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.