Gå til sidens hovedinnhold

Snowden ønsker å søke asyl i Ecuador

Det melder utenriksministeren på Twitter.

Det var lenge uvisst hvor spionsiktede Edward Snowden kom til å reise i sin jakt på politisk asyl. Valget har falt på Ecuador, opplyser landets utenriksminister.

Etter Snowdens ankomst i Moskva søndag dukket det opp flere teorier om hvor veien ville gå videre. Skulle han til Venezuela via Cuba, eller kanskje til Island via Norge?

Søndag kveld kunne imidlertid Ecuadors utenriksminister fortelle at Snowden har bedt om asyl i Ecuador.

- Ecuadors regjering har mottatt en anmodning om asyl fra Edward J. Snowden, skrev utenriksminister Ricardo Patiño Aroca på Twitter søndag.

Også WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson bekreftet opplysningene overfor nyhetsbyrået Reuters.

Fra Hongkong
Snowden ankom Moskva med et Aeroflot-fly fra Hongkong søndag ettermiddag. Noe senere kom den ecuadorianske ambassadøren til et hotell ved flyplassen og sa at han regnet med å få møte Snowden.

Også WikiLeaks-gründer Julian Assange er tidligere blitt innvilget asyl i Ecuador. Australieren har i over ett år oppholdt seg på landets ambassade i London.

Ecuadors venstreorienterte president Rafael Correa er kjent for å være svært kritisk til USA.

Bistand fra WikiLeaks
Snowden har fått bistand fra WikiLeaks etter at han lekket dokumenter som viste at den amerikanske signaletterretningen NSA i all hemmelighet innhentet store mengder informasjon om telefon- og datatrafikk som passerte gjennom USA.

WikiLeaks nøyde seg søndag lenge med å si at Snowden skulle videre til «et demokratisk land». Piratpartiet i Norge hevdet samtidig at Snowden muligens kom til å mellomlande i Oslo på vei til Island.

Men etter uttalelsene fra Ecuador dalte troen på at Snowden ville komme til Gardermoen.

- Gitt det vi vet nå, er det lite sannsynlig at han i det hele tatt kommer til Norge, sa partileder Øystein Jakobsen til NTB.

Ba om utlevering
Snowdens utreise fra Hongkong skjedde på tross av en arrestordre og utleveringsbegjæring fra USA. Lørdag ba USA myndighetene i Hongkong om å få 30-åringen utlevert og understreket at de måtte handle raskt.

Ifølge Reuters mener myndighetene i Hongkong at USAs utleveringsbegjæring ikke oppfylte alle nødvendige juridiske krav, og at Hongkong ikke hadde «innhentet tilstrekkelig informasjon» til å håndtere arrestordren før Snowden reiste.

Amerikanske myndigheter har nå gjort passet til Snowden ugyldig, opplyser offisielle kilder med kjennskap til beslutningen til nyhetsbyrået Reuters.

Siktet for spionasje
Snowden flyktet til Hongkong etter at han lekket detaljert informasjon om amerikansk etterretningsarbeid. Fredag ble det kjent at USA har siktet Snowden for spionasje.

I siktelsen heter det blant annet at han har stjålet regjeringens eiendom, uttalt seg om nasjonal sikkerhet uten tillatelse og gitt hemmeligstemplede opplysninger videre til uautoriserte personer. (©NTB)

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken