RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HANDOUT (Reuters)

Snowden søker asyl i Russland

Sist oppdatert:
Russiske eksperter tror varsleren Edward Snowden på nytt vil søke asyl i Russland. Fredag skulle han møte blant andre Amnesty International på Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva.

Siste: På en pressekonferanse bekrefter Snowden at han søker politisk asyl i Russland. Opplysningene kommer etter at Snowden har vært i møter med menneskerettsaktivister på Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva.

Årsaken til at Snowden på nytt forsøker å få politisk asyl i Russland, skal være at han ikke har mulighet til å forlate flyplassen, hvor han har befunnet seg i snart tre uker.

Snowden har selv tatt initiativ til møtet. Den russiske justisministeren, Alexander Konovalov, sier at møtet ikke strider mot internasjonal eller russisk rett.

– Mennesker får gå inn på området, og Snowden har rett til å oppholde seg der, sier Konovalov.

Snowden har ikke vært sett på nesten tre uker, etter at han 23. juni kom til Moskva via Hongkong. Han er etterlyst av amerikanske myndigheter og sitter nå strandet inne i transittsonen på flyplassen.

Sendt eposter

I forkant av møtet fredag har Edward Snowden sendt eposter både til russiske advokater og menneskerettighetsforkjempere.

Advokaten Genri Reeznik, som leder advokatforeningen i Moskva, tror at møtet betyr at Snowden på nytt vil søke asyl i Russland.

– Jeg tror Snowden vil søke beskyttelse i Russland. Jeg kan ikke tenke meg noen annen grunn til at han skal invitere inn menneskerettighetsforsvarere, sier han til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Også Tatjana Loksjina ved Human Rights Watchs (HRW) Moskva-kontor tror dette er tilfellet.

– Vi tror Snowden vil søke asyl, sier hun.

Også russiske parlamentarikere er invitert til møtet.

– Ulovlig kampanje

Snowden sier i et brev til menneskerettsgrupper som er lagt ut på Facebook, at USA driver en ulovlig kampanje mot ham. Han sier at kampanjen fratar ham muligheten til å ta imot asyl i et annet land.

Amnesty International bekrefter at møtet vil finne sted fredag, og det samme gjør Snowden selv i en epost til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge CNN vil møtet bli holdt klokken 15 fredag.

Fått tilbud

Snowden har søkt om asyl i en rekke land og fått tilbud om asyl fra flere land i Sør-Amerika, blant annet Venezuela. Men det er helt uklart hvordan Snowden, som er etterlyst av amerikanske myndigheter og har fått kansellert passet sitt, kan klare å komme seg fra Russland til Sør-Amerika.

Amerikanske Snowden søkte i begynnelsen av juli om asyl i Russland. Asylsøknaden ble levert av Snowdens juridiske rådgiver Sarah Harrison, som jobber for WikiLeaks, og som reiser sammen med Snowden.

Også søkt tidligere

Russlands president Vladimir Putin uttalte da at Snowden «måtte slutte å gjøre ting som skader våre amerikanske partnere».

– Hvis Snowden ønsker å bli her, stiller vi én betingelse: Han må stanse all virksomhet som skader våre amerikanske partnere. Det høres kanskje rart ut når jeg sier det som det er, men slik er det, sa Putin.

Den tidligere NSA-ansatte Snowden trakk deretter søknaden.

Edward Snowden jobbet tidligere for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA og har offentliggjort opplysninger om NSAs omfattende overvåking av internett og amerikanske mobiltelefoner. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere