RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snur til aksje-overvekt

Sist oppdatert:
DnB Investor og Jan B. Penne gikk inn i den tradisjonelt skumle oktober-måneden med nøytral aksjevekting, men Norges største forvalter innså at det var for defensivt, og snudde underveis
DnB Investor anbefaler nå en overvekt av både norske og internasjonale aksjer. Det fremgår av forvaltningsselskapets siste månedsrapport. For en måned siden var anbefalingen en nøytralvekting.

- Oktober er en av de månedene investorene frykter på børsene rundt omkring i verden. Vi var også forsiktige inn i oktober. Langvarig oppgang hadde gjort at aksjemarkedene i mange land og regioner ikke lenger kunne karakteriseres som utpreget billig, skriver DnB Investor.

- Når vi likevel ikke valgte å opprettholde nøytralvekten gjennom hele oktober, skyldes det i hovedsak to faktorer. Makrobildet bedret seg betydelig i løpet av måneden, fra USA kom det signaler om sterk vekst i økonomien og stemningsbarometrene verden over pekte i mer positiv retning. I tillegg opplever vi at bedriftene i større grad, spesielt i USA, nå leverer bedre tall enn forventet, heter det videre.

- I sum fikk vi en oktoberavkastning som var en av de sterkeste vi har sett for majoriteten av verdens aksjemarkeder, oppsummeres det.

Nå anbefales overvekt av både internasjonale og norske aksjer, mens obligasjoner undervektes, og pengemarkedet nøytralvektes.

I forrige rapport ble alle aktivaklassene - aksjer, obligasjoner og pengemarkedet - nøytralvektet.

Skeptisk til USA

Regionalt undervektes USA, mens Asia overvektes. Det vises til at det amerikanske markedet i oktober hadde 5 prosent høyere avkastning enn månedsgjennomsnittet.

Undervekting av USA begrunnes med valutaforhold.

- I handelsbalansetallene til USA kan man finne et argument for regionallokeringen. En sterkt forbedret handelsbalanse viser at amerikanske bedrifter styrker sin konkurranseevne, på bekostning av andre lands eksportbedrifter. Men, en forutsetning for bedre konkurranseevne i USA er en svakere dollar. Og selv om USA gjerne er blant de bedre regionene i lokal valuta, er det ikke sikkert at USA vil havne øverst i norske kroner. Derfor er vi forsiktige med eksponeringen i USA, og ligger svakt undervektet til nøytral, heter det.

- De markedene vi liker best er Asia utenom Japan og andre nye markeder. Dette fordi de har mye å gå på i forhold til konkurranseevne, og fordi mange av landene opplever en meget høy økonomisk vekst, skriver DnB Investor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere