Snus farlig for fosteret

Foto: NTB (Scanpix)

Øker risikoen for at barnet dør i livmoren med 60 prosent.

04.09.10 15:38

(SIDE2): Snusing under graviditeten øker risikoen for at barnet skal dø i livmoren med hele 60 prosent, viser en undersøkelse som er gjort ved Karolinska Institutet og Uppsala universitet, melder NTB.

Ofte har snusbruk blitt sett som mindre risikofylt for andre enn røyking, ettersom det ikke skader andre enn brukeren selv.

- Tobakksfri under graviditet
- At snusing øker risikoen for dødfødthet, underbygger viktigheten av total tobakksfrihet når man er gravid, sier overlege Anna-Karin Wikström ved kvinneklinikken ved Akademiska sjukhuset til Uppsala Nya Tidning.

Nærmere 570.000 graviditeter i Sverige siden 1999 inngår i studien.

Kreftfremkallende
Forskere anbefaler ofte røyker å snuse i stedet, dersom de ikke klarer å slutte å røyke, ettersom det regneres som mindre skadelig. Gravide anbefales derimot å slutte helt, på grunn av risikoen fosteret utsettes for. Det er allerede kjent at snusing under graviditet fører til nikotin overføres til fosteret, noe som kan forårsake for tidlig fødsel.

Ifølge Helsedirektoratet er det 31 stoffer i snus som er identifisert som kreftfremkallende. I tillegg inneholder snus opptil dobbelt så mye nikotin som en sigarett.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

Vil forby røyk
Kreftlege Gunnar Indrebø ved Helse Sunnmøre har denne uken foreslått å innføre et forbud mot røyking der barn er til stede, også i hjemmet.

På den måten skal barn skjermes for ekstra helselidelser, og ressursene settes inn for å forebygge snarere enn å behandle i ettertid.

Les: Vil forby røyk med barn til stede

- Befolkningen med
Indrebø mener han trolig har støtte i befolkningen for forslaget sitt og viser til en undersøkelse fra Helsedirektoratet i 2003.

- Den viste at 90 prosent av befolkningen mener man ikke skal røyke sammen med barn. Ti år tidligere var dette tallet bare 50 prosent, så nå er det sannsynligvis nær 100 prosent. Folk mener åpenbart at barn ikke skal utsettes for passiv røyking, påpeker han.

(Kilde: ANB, NTB, Ung.no, Helsedirektoratet)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag