*Nettavisen* Nyheter.

Snuser på nøytral røyk

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Helseministeren vil følge nøye med på Australia, som nå er i ferd med å innføre helt nøytrale røykpakker.

09.10.10 11:50

Da helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ledet et møte med helseministre og andre helsetopper fra OECD-landene i Paris denne uken åpnet hun med å snakke om blant annet tobakk.

Hun viste til at mange land har lyktes med å få ned tobakksbruken, men at mer må gjøres.

- Jeg vet at Australia for eksempel er i ferd med å innføre helt nøytrale røykpakker. Det er ikke iverksatt, men jeg forstår at det er tverrpolitisk enighet der, og nå ser de på lovarbeidene før de endelig realiserer det, forteller hun.

- Er dette noe du nå vil vurdere for Norges del?

- Vi lytter veldig til hva andre land gjør, men vi har ikke diskutert dette for Norges del. Vi har avtalt med Australia å høre hvordan det går med deres implementering, og så får vi komme tilbake til det, sier Strøm-Erichsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Forskning

Hensikten med helt nøytrale røykpakker er å få ned røyketallene og redusere sykdomsrisiko.

Strøm-Erichsen mener eksemplet med Australia viser at mange land tenker nytt for å oppnå mindre røyking i befolkningen. Også livsstilssykdommer som følge av usunt kosthold og alkohol ble diskutert på møtet i Paris.

- Vi lytter veldig til hva andre land gjør, både når det gjelder tobakk og når det gjelder tiltak som berører næringsmiddelindustrien. Noen ganger må man gjøre tiltak som i øyeblikket er upopulære, men som på sikt fører til bedre helse. Da er det godt å lene seg på at dette er internasjonale strategier som er viktige for folkehelsen vår, viktig for å unngå kroniske sykdommer og som lærer våre barn å velge sunt, sier Strøm-Erichsen.

Ny tobakksstrategi

Norske myndigheter er nå i ferd med å utarbeide en ny strategi for tobakksforebygging. Det er ikke sannsynlig at nøytrale røykpakker eventuelt kommer med der, da strategien skal være klar allerede neste år.

Strøm-Erichsen utdyper hvorfor det er nødvendig med en ny strategi.

- Det gjør vi fordi vi ser at vi ikke klarer å få unge til å ikke begynne å røyke, og heller ikke at folk slutter. Flere andre land har blitt bedre enn oss på røykeforebygging, blant annet Sverige. Da er det vel verdt å se på hva det er som skal til. Dette er viktig, det dreier seg om folks helse, om ungdom og risikoen for å få alvorlige lidelser de må leve med, og risikoen for forkortet levealder. Vi har mulighet til å velge, men da må vi ha fokus på hva vi drikker, spiser og forholdet vårt til tobakk, sier Strøm-Erichsen.

Regjeringen vil for øvrig også øke tobakksavgiftene, slik de la fram i sitt forslag til statsbudsjett på tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.