RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sober Staalesen

Sist oppdatert:
Gunnar Staalesens Varg Veum har blitt eldre og klokere, men ikke mistet verken sosial virketrang eller sine skarpe kanter når han står ansikt til ansikt med akp-ml-bevegelsen.

Gunnar Staalesen
Ansikt til ansikt
Gyldendal

I 1979 går en kvinne på sjøen på Nordmøre. Hennes korte inntreden i et akp-ml miljø i Bergen på 70-tallet har satt dype spor hos mange av byens i dag prominente personer. Og når en av dem dør på Varg Veums venteværelse vekkes nysgjerrigheten til de aldrende, loslitte privatdetektiven.

For et år siden fulgte Varg Veums 60 år, men han har aldri vært mer energisk som i denne siste historien «Ansikt til ansikt». Dette er Staalesen-håndverk på sitt aller beste. Veum har kanskje blitt eldre, men han vet fremdeles å bite fra seg – og kanskje er han likevel blitt noe smartere med alderen.

Mørke hemmeligheter avdekkes bit for bit, personlige skjebner veves sammen og Veum blir stående midt oppi kaoset som i Staalesens penn får en snedig slutt. Noen vil hevde at den kanskje er litt fantasifull, men ulogisk er den ikke.

Som vanlig er Staalesen underfundig, morsom og språklig leken. Romanen har den beste åpningssetningen man har lest på mange år; «Det satt en død mann på venteværelset mitt».

Til tross for at privatdetektiven begynner å nærme seg pensjonsalderen er han både potent og så våken at det bør ligge mange krimgåter for ham å løse fremover også.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere