OPERATAKET (Nettavisen) - Miljø blir en viktig sak for meg.

Sofie Vollset (18) er førstegangsvelger og har klare tanker om hvordan hun vil at Norge skal styres etter valget. Sammen med Nettavisen tok hun den nye partitesten, for å finne ut hvilket parti hun skal stemme på til høsten.

Rødgrønt er populært blant unge

Sofie er akkurat ferdig på videregående og skal begynne på bachelor i samfunnsøkonomi. For henne er klimapolitikk viktig og legger til at avskaffelse av oljeboring blir en kjernesak for henne fram mot valgdagen.

- Så MDG ligger godt an hos deg?

- Ja, men jeg er også opptatt av at regjeringen burde ha litt høyere skatter, for å styrke velferdsstaten. Så jeg håper på regjeringsskifte.

Resultatene til Sofie viser SV på topp, med MDG og Rødt rett under.

- Det ble SV, og det er ikke veldig sjokkerende. Jeg har fått lignende svar på de tidligere testene. Men på den forrige jeg tok fikk jeg faktisk MDG på topp.

Målinger viser at klima og miljø blir viktige saker for flere unge velgere. En slik trend vil hjelpe de rødgrønne partiene med å sikre et enda større flertall på Stortinget.

Les også: Vil fjerne "bikiniskillet" i Oslo

- Hva er din hovedforklaring på at SV, MDG og Rødt gjør det så godt blant unge velgere?

- Jeg tror miljø er en av hovedgrunnene til at disse partiene slår så godt an. Miljø er en viktig sak, spesielt blant de unge.

- Og så er disse partiene opptatt av at vi skal ha en god velferdsstat, hvert fall Rødt. Gjennom pandemien har vi opplevd at staten har mye kontroll over samfunnet, så da ønsker man kanskje et godt styre med det.

Likevel er ikke Sofie sikker på om SV får hennes stemme.

Valgdeltakelse blant unge

- Opplever du stort politisk engasjement blant dine venner?

- Det er veldig ulikt. Jeg kjenner et par som er medlemmer i ungdomspartier, og mange som er medlem av interesseorganisasjoner som Natur og Ungdom. Men det er også veldig mange som ikke har satt seg helt inn i det ennå.

Tidligere målinger viser at valgdeltakelse tradisjonelt er lavere blant den yngre velgergruppen. Samtidig har klimabølgen de siste årene bidratt til å engasjere flere unge. Dette ser man igjen på målingene.

- Får du lyst til å bli politiker selv?

- Det er noe jeg har tenkt på, men foreløpig er det ingen partier jeg føler at jeg kan stille meg hundre prosent bak enda. Det er også en av hovedgrunnene til at jeg ikke har meldt meg inn i noen politiske partier ennå.

Sofie sier til Nettavisen at hun planlegger å forhåndsstemme og mener det er ekstra viktig å stemme dersom man ønsker at de mindre partiene skal få plass inne på Stortinget.

Ta partitesten du også:

Ifølge Poll of polls er Rødt og Bjørnar Moxnes seierherren i juni - med et snitt på 5,2 prosent.

«Kan vi allerede klokken 21 valgnatten konstatere at Moxnes blir den første lederen i et parti til venstre for SV som kommer over sperregrensen, blir det et historisk øyeblikk for Moxnes og hans partifeller,» skriver de i sin siste analyse.

Valgforsker Johannes Bergh konstaterer overfor Nettavisen at Rødt nå «virkelig ligger godt an» og kan mangedoble sin stortingsgruppe - uten å få reell makt.

Les også: Rødt irritert: - Forstår at du synes det er et spennende ord

- Hvis målingene holder seg, trenger Ap, Sp og Sv verken Rødt eller MDG for å sikre flertall.

- Hva er din forklaring på at Rødt gjør det så bra?

- Det feier en venstreradikal bølge over landet. Vi ser at SV og Rødt gjør det bra, særlig blant unge, radikale folk i byene. Saker om «økende klasseskille», sosial ulikhet, klima og miljø har det vært mye snakk om under pandemien.

Les også: Bjørnar Moxnes «aner ikke» hvor stor staten bør være

Se video-intervju med nestleder Marie Sneve Martinussen her: