Gå til sidens hovedinnhold

Søker tilflukt på hustakene

3000 evakueres som følge av herjingene til Isaac.

Den tropiske stormen Isaac herjer over den amerikanske sørstatskysten nøyaktig syv år etter at orkanen Katrina krevde over 1800 menneskeliv i New Orléans.

Isaac hadde svak orkanstyrke idet den traff delstaten Louisiana, men ble onsdag kveld norsk tid nedjustert til tropisk storm, ifølge Det nasjonale orkansenteret i USA, melder nyhetsbyrået AP.

- Drepende forhold
Isaac fører med seg massivt regnfall og sterke vinder med en styrke på 130 kilometer i timen. Mer enn 700.000 mennesker har mistet strømmen i de mest utsatte områdene.

- De drepende forholdene vil vedvare ut dagen, over natten og i morgen, sa direktør Richard Knabb ved Det nasjonale orkansenteret.

Sjøvann har allerede gått over dikene i en forstad utenfor New Orléans, og flere byer i delstaten Louisiana opplever oversvømte gater og boliger som følge av stormen.

I forstaden Braithwaite i Plaquemines utenfor New Orléans har sjøvannet flommet over dikene. Titalls av familier i lavtliggende områder, som ignorerte myndighetenes evakueringsvarsel, søkte tilflukt på loftene og hustakene, melder CNN.

Politiet i Plaquemines har mottatt minst 150 telefoner fra folk som ber om å bli reddet. I løpet av formiddagen hadde 75 mennesker blitt reddet fra sine oversvømte hjem. Flere venter fortsatt på å bli reddet.

Reddet 23 mennesker
Far og sønn, Jesse Shaffer (25) og Jesse Schaffer Sr (53), har deltatt aktivt i redningsarbeidet i forstaden Braithwaite utenfor New Orléans natt til onsdag.

Far og sønn tok seg ut i en båt for å redde naboer som var strandet på hustakene, inkludert en kvinne og hennes fem måneder gamle baby.

- Vi reddet minst 23 mennesker, inkludert barn, sier 25-åringen til avisen The Times-Picayune.

Guvernør i Louisiana, Bobby Jindal, sa på en pressekonferanse onsdag at de trolig må lage et hull i dikene i Plaquemines, slik at hele strukturen ikke gir etter for flomvannet.

3000 evakueres
Videre har myndighetene bedt 3000 mennesker om å evakuere fra området Plaquemines.

Lokalmyndighetene i de stormutsatte områdene sier de var godt forberedt, ettersom de har investert mange millioner i beredskap etter Katrina-katastrofen i 2005.

- Vi er overbevist om at dikene vil holde, sier borgermester Mitch Landrieu i New Orléans.

Borgermesteren har innført portforbud i New Orléans over natten, melder BBC.

Kommentarer til denne saken