*Nettavisen* Nyheter.

Søkkrike pensjonister

Før påske raste diskusjonen om norske pensjonister skal få bruke alle pengene sine selv, eller spinke og spare til arvingene. En viktigere diskusjon er om resten av samfunnet skal behandle alle eldre som fattige eller innse at mange av dem har god råd.

Når politikerne diskuterer pensjon, snakkes det ofte om minstepensjonistene. Og man får lett inntrykk av at eldre er en ressursfattig og stakkarslig gruppe rent økonomisk.

I virkeligheten er det gruppen over 67 år som er de rikeste blant oss.

Tall fra SSB viser at folk flest under 44 år har negativ formue, mens formuen jevnt over stiger desto eldre man blir.

Andre undersøkelser viser samme tendens: Middelaldrende og eldre nordmenn har spart seg opp betydelige kapitalformuer gjennom et langt liv.

Problemet med gruppetall og gjennomsnittsberegninger er at de skjuler individuelle forskjeller.

Det hjelper lite for en ubemidlet minstepensjonist i en trang, trekkfull leilighet på Oslo øst at gruppen hun tilhører egentlig er rik.

Alder og nettoformue (i tusen)

17-24

25-34

35-44

45-54

55-66

67-74

75-79

80

-23'

-207'

-83'

139'

382'

467'

480'

414'

(Kilde. Statistisk Sentralbyrå)

Tallene er vel å merke hentet fra selvangivelsene. Det betyr at formuene i virkeligheten er langt større i virkeligheten enn på papiret. Trolig kan man gange SSB-tallene med tre til fem for å finne reell formue.

Svært mange eldre har altså god råd, men vi kan selvsagt ikke gå ut fra at alle pensjonister er rike.

Men sammenhengen går andre veien også: Vi kan ikke dimensjonere et pensjonssystem ut fra behovene til de med dårligst råd, og spre det jevnt utover til alle.

Derfor er det åpenbart at det må få følger når folk begynner å jobbe senere og holder ut kortere i arbeidslivet - samtidig som de lever lenger.

Det er denne gordiske knuten som nå ligger på bordet til Jens Stoltenberg og Gerd-Liv Valla. De innser at det må bli en større sammenheng mellom det folk betaler inn til folketrygden og det de skal få igjen. Men både Valla og Stoltenberg må lose den betente saken gjennom sine skeptiske organisasjoner.

Det blir en test på politisk kløkt og ansvarlighet.

Har pensjonistene det for godt, eller må pensjonene forbedres for alle? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.