Gå til sidens hovedinnhold

Søksmål: Hevder piloter dopet ned og voldtok flyvertinner

To flyvertinner fra JetBlue har reist sivilt søksmål mot det amerikanske flyselskapet og to av deres piloter i en føderal domstol i New York denne uken.

Flyvertinnene hevder at de ble neddopet av de to pilotene i Puerto Rico i fjor, og at én av pilotene voldtok én av flyvertinnene samt en annen kvinnelig JetBlue-medarbeider, skriver The New York Times.

Flyvertinnene anklager også selskapet for ikke å ha reagert og iverksatt tiltak overfor pilotene da kvinnene varslet om de angivelige overgrepene i fjor. Søksmålet inneholder anklager om seksuelt overgrep, legemsbeskadigelse, seksuell diskriminering og brudd på sivile rettigheter.

- Dette er er horribelt

- Anklagene i søksmålet er åpenbart veldig alvorlige, og det som skjedde med disse kvinnene er horribelt. Men den største bekymringen er hvordan JetBlue håndterte saken, og det faktum at det ikke ble iverksatt noen tiltak, sier flyvertinnenes advokat, Abe Melamed, i en uttalelse, skriver The New York Times.

- De føler at dette er en stor del av det luftfartskulturen dreier seg om, sier advokaten.

Flyselskapet JetBlue vil ikke uttale seg om selve søksmålet, men sier at de tar anklager om voldelig eller upassende oppførsel med største alvor, og undersøker alle slike påstander grundig.

De påståtte overgrepene skal ha skjedd under en overnatting i San Juan i Puerto Rico mellom to flygninger. Begge flyvertinnene, samt en tredje medarbeider som ikke er med på søksmålet, traff de to pilotene på stranden i San Juan.

Flyvertinnene kom i prat med pilotene, og det ble straks klart at alle jobbet for samme flyselskap.

- Dop i drinken

Pilotene skal ifølge søksmålet ha hatt dop i drinken til flyvertinnene, og deretter tatt kvinnene med på hotellet og forgrepet seg på to av dem.

Ingen av kvinnene husker at de forlot stranden, ifølge søksmålet.

Den ene piloten skal ha tatt én av flyvertinnene opp på hennes rom, men hun skal ha blitt såpass dårlig etter å ha blitt neddopet, at hun kastet opp. Piloten skal ha sagt at det var en «turnoff» og forlot hotellrommet. I søksmålet anklages han for å ha dopet ned kvinnen «med hensikt å voldta henne».

- Takk for at dere oppfylte drømmen min

Den andre flyvertinnen kom til bevissthet mens én av pilotene voldtok henne på sengen, ifølge søksmålet. Deretter skal den samme piloten ha voldtatt flyvertinnens kollega som også lå i samme seng – altså den tredje kvinnen som ikke er med på søksmålet.

- Takk for at dere oppfylte drømmen min, skal piloten ha sagt etter å ha angivelig voldtatt de neddopede flyvertinnene.

Den ene flyvertinnen har ifølge søksmålet fått påvist en kjønnssykdom etter å ha blitt voldtatt av piloten.

Flyvertinnen har flere ganger støtt på den angivelig overgriperen i jobbsammenheng.

- Én av saksøkerne har regelmessig møtt på én av pilotene og har umiddelbart fått en fysisk reaksjon, og går på toalettet og spyr hver gang det skjer, sier advokaten.

Kommentarer til denne saken