Søkte i feil fjell  - turgåer omkom

ENDELIG FUNNET: Klokken 17.50 ble de to finske turgåerne funnet ved Kroktindan-fjellet i Laupstad i Lofoten. Klokken 18.11 ble det bekreftet av legen på Sea King-helikopteret at den ene av de to personene var omkommet. Foto Bjørnar Larsen, Lofotposten.

ENDELIG FUNNET: Klokken 17.50 ble de to finske turgåerne funnet ved Kroktindan-fjellet i Laupstad i Lofoten. Klokken 18.11 ble det bekreftet av legen på Sea King-helikopteret at den ene av de to personene var omkommet. Foto Bjørnar Larsen, Lofotposten.

Da redningsmannskapet kom fram var det for sent.

25.03.14 10:21

De to finske turgåerne som er savnet etter skredet i Kroktindan ble funnet rundt klokken 1750, bekrefter Hovedredningssentralen. Det skriver Lofotposten.

Politiet på stedet bekrefter at den ene av de to er omkommet.

Det var en av de to i turfølget som selv varslet om skredet. Dette ble gjort klokken 15.22. Redningsaksjonen ble satt i gang og en time senere var Sea kingen på vei til det først antatte rasstedet, Kroktinden ved Sydal i Lofoten.

Etter nærmere to timers søk viste det seg at raset hadde gått i Kroktindan ved Laupstad i Lofoten. Helikoptrene ble omdirigert med en gang, og politi og redningsmannskap fulgte etter langs veien. Det er drøye 50 kilometer fra de to stedene.

Les også: Har søkt i feil fjell (se video)

Klokken 17.50 ble de to funnet. Klokken 18.11 ble det bekreftet av legen på Sea King-helikopteret at den ene av de to personene var omkommet. Den andre personen er fysisk uskadet, melder Lofotposten.

FEIL STED: Ringen til venstre viser hvor leteaksjonen startet, ved Kroktind ved Sydal. Ringen til høyre viser det nye søkeområdet ved Kroktindan - 18 kilometer i luftlinje østover på Austvågøy. Foto: Google Maps/Lofotposten Grafikk:Jostein Larsen Østring


Skredet skulle ha gått på nordsiden av fjellet, melder Nordlys. Redningsaksjonen var da i gang i det området.

Politiet fikk beskjeden om skredet klokka 15:22. Klokka 16:23 nærmet Sea kingen seg det som da ble ansett som skredstedet.

Måtte endre søksområdet

En drøy time senere er søket i gang i et nytt område.

Redningsmannskapet fant ingen personer på Kroktinden.

- Det ble observert flere ras som var gått i området, men melder til AMK-sentralen ble ikke funnet. Tips fra lokale kjentmenn samt mobilsporing ledet til Kroktindan på Liland ved Laupstad, forklarer politiet.

Redningsmannskapene siktet seg da inn på Kroktindan like ved Geitgaljertinden. Helikoptrene kom snart på plass og startet søket.

Politiet passerte Svolvær på retur klokken 1740. Da var de halvveis på den fem-seks mil lange bilferden mellom det først antatte rasområdet og det egentlige rasområdet.

- Det er helt korrekt, vi har endret søkeområde, opplyser Hovedredningssentralen.

I området rundt Geitgaljertinden var det da snøbyger og dårlig sikt.

Mannskap i beredskap på fotballbanen i Sydal. Toppen som stikker opp i midten i bildet er Kroktinden. Foto: MMS: Bjørnar Larsen


Mye mannskap

Skredgruppa fra Røde Kors, politiet, to helikoptere og Redningshundekvipasjer deltok i søket.

- Til sammen 20 til 30 personer var i gang, sier politistasjonssjef i Svolvær, Tor Håvard Bentzen.

De to helikoptrene som var med i søket er fra 330-skvadronen og Heli-Team i Harstad.

- Usikker på utfallet

- Hva hadde det å si at søket skjedde på feil sted i to timer?

- Per nå har jeg ikke noe godt svar på om tidsbruken kunne hatt noe å si for utfallet. Det må vi få lov til å komme tilbake til og sammenholde til medisinske opplysninger, sier Thorkildsen ved Hovedredningssentralen til Nordlys.

Han sier at redningsaksjonen kommer til å bli gjennomgått nøye av de berørte instansene.

Han påpeker at det tok en stund også før mannskapet kom frem til det første søkeområdet, og at det var kort vei i helikopter til det riktige stedet.

- Det er ikke en ukjent problemstilling med dårlig mobildekning i områdene folk ringer fra, og at det er fra andre instanser vi får meldingene. For å kvalitetssikre opplysningene ønsker vi å snakke med innringer selv og få sjekket opp opplysningene vedkommende kommer med, men i dette tilfellet lot det seg ikke gjøre.

Fra redningsaksjonen. Foto: Bjørnar Larsen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.