RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sol er god medisin mot MS

Hongkong (NTB-Reuters): Barn av mødre som får lite sollys de første tre månedene av svangerskapet, har økt risiko for å få multippel sklerose når de vokser opp, konstaterer australske forskere.

Sollys er den aller viktigste kilden til vitamin D, og det har lenge vært kjent at lavt innhold av vitamin D i kroppen fører til økt risiko for MS.

De australske forskerne har gransket drøyt 1.500 MS-pasienter som ble født i årene 1920 til 1950, og de fant at mange av dem var født i november og desember.

Det viser at de tilbrakte de tre første månedene som foster fra april til juni. Dette er vintermåneder på de sørlige halvkule, der kulde trolig fikk mange av de vordende mødrene til å holde seg innendørs.

Blant barn født i mai og juni, som tilbrakte sine tre første måneder som foster i sommermånedene september til november, var det markant færre som hadde utviklet MS.

- Risikoen for å få multippel sklerose var omtrent 30 prosent høyere for dem som var født i de første sommermånedene november og desember, sammenlignet med mai og juni, konkluderer forskerne ved Australian National University i Canberra. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere