Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sol i sikte

Foto: Jupiterimages ((C) 2007 Thinkstock Images)
Sist oppdatert:
Det var ikke Hollywood-stjerner, men inuitter som først begynte med dette.

HTML EMBED

Det heter seg at det kun er kjendiser, blinde og fjols som bruker solbriller innendørs.
Utendørs kan de derimot være kjekke å ha for noen og enhver, på både stranda, i skibakken og i situasjoner der du vil se hakket kulere ut enn til hverdags. Det var neppe like kult å bli observert med solbriller den gang den slags primært ble foreskrevet syfilispasienter, men først ut var altså inuittene.
Du kan jo selv tenke deg hvor mye mysing som krevdes i snørike strøk der sola ikke går ned på flere måneder. Inuittene visste råd, og lagde seg – for rundt 1000 år siden – øyebeskyttelse av hvalrosstenner, med små gliper som kun slapp inn litt av det skarpe sollyset.
På 1100-tallet skal kinesere ha brukt briller av mørk kvarts, som beskyttelse mot både skarpt gjenskinn og onde ånder. Det hevdes dessuten at rettsdommere brukte nyvinningen under vitneforhør for å skjule egne ansiktsuttrykk.

Trenger du en unnskyldning for å bruke solbrillene dine?

Syfilis og filmstjerner
Da den engelske optikeren James Ayscough på 1700-tallet begynte å eksperimentere med fargede brilleglass i blått og grønt, var det for å avhjelpe ulike synsproblemer, ikke for å beskytte mot sola.
På slutten av 1800-tallet skal det ha vært relativt vanlig å foreskrive briller med gule eller brune glass til syfilispasienter, da denne leie kjønnsykdommen gjerne medførte overfølsomhet mot lys.
Solbriller ble noen hakk hippere da Hollywoods filmstjerner begynte å vise seg med slike i mediets barndom. Det er noe uklart om skuespillerne gjorde det for å gjemme seg for fans, eller fordi sterke studiolamper var en stor påkjenning for øynene, men trendsettere var de uansett.

Forfengelige flygere
På 1930-tallet tok solbriller av for fullt. I 1929 hadde Foster Grant lansert verdens første rimelige, masseproduserte solbriller, og i 1936 kom nystartede Ray-Ban på banen med sine stilige og trendsettende pilotbriller.
Ray-Ban – for øvrig en omskriving av «sunrays banned», for deg som lurte – ble opprettet etter at løytnant John A. Macready i det amerikanske luftforsvaret etterlyste briller som både beskyttet mot sola og så stilige ut. Ray-Ban Aviator ble, med sin lette innfatning, trendy design og forbedrede beskyttelse mot infrarøde og ultrafiolette stråler, en suksess.
Hollywoods første gullalder varte frem til rundt 1960, og i mellomtiden gjorde Andre verdenskrig piloter til enda større helter enn tidligere. Det er derfor ikke til å undres over at solbriller ble ettertraktet, ikke bare av praktiske årsaker, men også som pynt og statussymbol.
I dag selges det solbriller for ufattelige summer. Ett anslag lyder på 200 milliarder kroner årlig, og med tanke på folks ferievaner, forfengelighet og leie uvane med å sette seg på nyinnkjøpte D&G til flere tusen spenn, er det liten grunn til å tro at omsetningen vil avta med det aller første.

Kilder: Wikipedia, Harley Glasses, «Origin of Everyday Things» (2006).

BESTILL ABONNEMENT PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!