Gå til sidens hovedinnhold

Sol og kald luft preger landet vårt - 35 minusgrader på det laveste

I Tromsø er det 65 centimeter snø, men de som bor på Finnmarksvidda har uten tvil det kaldeste været. Statens vegvesen advarer om kjøreforholdene.

TROMSØ (Nettavisen): Snøen har lavet ned i Nordens Paris: Tromsø.

- 11 minusgrader venter dere, sa flykapteinen oppmuntrende like før vi landet fredag morgen.

Både en snømann som ler seg skakk og barn som leker i snøhauger, møter oss midt i byen.

Les også: Snøfall i sør og øst forsinker trafikken

35 minusgrader

Men til tross for at det er bitende kulde i Tromsø, er det de som bor på Finnmarksvidda som må kle seg aller best.

- Det er ganske kaldt på Finnmarksvidda, og i natt var det ned mot 35 minusgrader, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til Nettavisen lørdag morgen.

Det blir imidlertid noe varmere utover dagen.

- Det blir mye fint vær i hele Finnmark, men det går noen snøbyger langs kysten og litt tåke på Finnmarksvidda, sier Moxnes.

Lørdag og søndag kan du vente deg ned mot 25 minusgrader om du befinner deg i Finnmark - og det er på vidda det er kaldest.

Troms og Nordland får også mye pent vær, ifølge meteorologen.

- Det blir en fin vinterhelg, en del sol og rolige vindforhold, sier hun.

Her blir det også kaldt, og det kan bli ned mot minus ti grader i helgen, og minus 15 på nattestid de kaldeste stedene.

Vinter i sør og nord

Det er imidlertid ikke bare i nord det er snø og kaldt.

- Det er en vinterlig værtype i hele landet i helgen. Det har stort sett vært minusgrader de fleste steder i natt, og det er fortsatt ganske kald luft over oss, forteller Moxnes.

I Trøndelag og Møre og Romsdal blir det også mye fint vær, men her ventes det forholdsvis lave temperaturer. Det vil ligge på rundt -2 til null grader på dagtid, mens det på natten kan komme ned i fem til ti minusgrader.

Østafjells vil det derimot bli mer overskyet, og det er ventet stort sett bare skyer og nordlig eller nordøstlig vind i helgen.

- Det kan bli litt spredt snø i dag. I morgen kan det bli litt mindre snø, og litt lettere skydekke, sier hun.

Les også

Advarer om kjøreforholdene: - Krevende

På Sørlandet er det ventet litt nedbør på dagtid søndag, men det er noe usikkert foreløpig. I sør og øst vil temperaturene ligge på rundt null grader.

Vestlandet får fint vær, med mye sol og rolige vindforhold gjennom helgen.

- Det er ganske kaldt til Vestlandet å være, så det er kaldere enn normalt. Det har stort sett vært minusgrader i natt, men det vil kunne bli opp mot tre-fire plussgrader på dagtid, forteller Moxnes.

Les også: NAF roper varsku – har du sjekket dette tallet?

Forskjell fra i fjor

Mye snø på denne tiden av året er ikke uvanlig 69 grader nord, men det er et litt annet syn i Tromsøs gater i år sammenlignet med i fjor.

Meteorologene har lagt ut to bilder på Twitter for å vise forskjellen fra samme tidspunkt i fjor:

«Sjekk forskjellen Bildet til venstre viser på 8. november i fjor - det høyre er fra i dag! Snøen har falt litt sammen siden onsdag, så nå er snødybden på 65 centimeter.»

På Østlandet har også den første snøen kommet - og som alltid skaper det kaos.

Statens vegvesen hadde fredag store mannskaper ute for å salte og strø. Likevel bød den første snøen på trafikkproblemer, også på hovedfartsårene.

Et vogntog ble stående og sperre E6 mellom Jessheim og Kløfte. Kjørende ble bedt om å regne med store forsinkelser i begge retninger. Veien var stengt i flere timer.

Minus 24,5 grader

I Bardufoss i Troms var det kaldest i landet - minus 24,5 grader. Brrr!

Neste uke er det ventet litt mer skyer og mildere luftmasser over Norge, så det er nå til helgen temperaturen er på sitt laveste, ifølge meteorologene.

- Helgen blir ganske vinterlig for hele Norge, skriver Meteorologisk institutt på Twitter fredag, og opplyser at det fortsetter sånn også neste uke, selv om høytrykket trekker seg østover. Det ventes litt påfyll med snø i indre strøk, mens de ytre strøkene i Sør-Norge må regne med sludd eller regn.

Sjekk værvarselet der du bor på yr.no

Nord-Norge kan gjøre seg klar til en vinterlig helg. Etter en periode med snøvær, er det duket for solskinn og minusgrader.

I Sør-Norge ventes det i vent pent vær og ypperlige forhold for deg som trives utendørs. I øst venter meteorologen skyer og spredt snø.

Kommentarer til denne saken