OSLO (Nettavisen): Varmen i Nord-Norge fortsetter med over 20 grader flere steder i Troms og Finnmark, og Svalbard setter rekorder. På Nyrud i Sør-Varanger kommune i Troms og Finnmark har de tirsdag klokka 13 foreløpig noteringen som Norges varmeste; 24,3 grader.

Der har det imidlertid vært varmere tidligere denne måneden. Det er hetebølgen i Sibir som bringer inn de høye temperaturene i disse delene av Norge. I Verkhojansk i Sibir ble det forrige uke målt 38 grader, og forskere tar endringene som et bevis på at jordens klima blir varmere.

- Det er store kontraster. Rundt 15 grader i Oslo nå, og 24,3 i Øst-Finnmark. Vi ser at varmerekordene kommer tettere og tettere. Det føyer seg inn i rekken av noteringer som kan knyttes til klimaendringer, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Nettavisen.

Longyearbyen: Fire dager over 20

For fjerde dag på rad ble det målt over 20 grader i Longyearbyen på Svalbard mandag. Litt før klokka 18 ble det registrert 21,4 grader.

Det blir kanskje ikke en ny notering over 20 grader tirsdag, men det er tett på. Foreløpig er høyeste temperatur tirsdag 19,8 grader, viser tall fra Norsk Klimaservicenter.

- Vi venter i spenning på om det blir 20 grader i dag også, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Noen timer senere mandag ettermiddag, like etter klokken 15.00, bekrefter Meteorologisk institutt at milepælen er nådd.

- Ja, nå har vi nådd 4 dager på rad med over 20 grader i Longyearbyen. Litt før kl.14 målte vi 20,5 grader, skriver de på Twitter.

Slo varmerekord fra 1979

Lørdag ble varmerekorden fra 1979 slått. Da viste temperaturen 21,7 grader i Longyearbyen, skriver Svalbardposten. Dette var 0,4 grader over den gamle rekorden. Søndag var temperaturen 20,2.

- Sommeren 2020 vil bli husket for de uvanlig høye temperaturene i Arktis, meldte EU-byrået DEFIS tirsdag.

Sommer og sommer i nord

Hele denne uka er det ventet sol og høye temperaturer i Troms og Finnmark, mens meteorologene har gitt Sør-Norge beskjed om å vente seg en våt fornøyelse fram til onsdag.

Tirsdag melder iFinnmark om 22,8 grader i Mehamn og 20 grader i Vadsø.

Et kraftig nedbørsområde var varslet inn over Sør-Norge mandag kveld, og det skal bli liggende til over tirsdag og onsdag.

- Det blir ikke kraftige byger med styrtregn, men det blir mye nedbør, uttalte statsmeteorolog Magnus Ovhed til NTB mandag.

Fra torsdag og utover er det bedring i sikte i sør, da ventes det både oppholdsvær og varmere temperaturer. For Midt-Norge og Nordland er det ventet mer variert vær.

Få dager over 25 grader i sør

- Det har vært en ganske unormal sommer. Ikke først og fremst fordi den har vært så kald, men fordi flere stasjoner ikke har hatt temperaturer over 25 grader, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Nettavisen tirsdag.

- Viken fylke har ikke hatt temperaturer over 25 grader i det hele tatt, sier han. Troms og Finnmark på sin side kan vise til fem slike høysommerdager, Trøndelag tre, Møre og Romsdal én og Innlandet én. Flere er det ikke på den lista. Ifølge Løvdahl må vi tilbake til 1957 for å finne en kjøligere sommer i det som nå er Viken fylke.

Men meteorologen øyner håp denne uka:

- Torsdag og fredag vil det bli over 25 grader der, slik prognosene ligger an nå, sier han.

Foreløpig må du altså nordover for å oppleve sol og sommer. På iFinnmark melder de om disse temperaturnoteringene tirsdag: Vardø 13 grader, Vadsø 18, Kirkenes 22, Tana bru 23 grader, Berlevåg 16, Banak 23, Karasjok 18, Kautokeino 19, Alta 22, Hammerfest 21, Tromsø 21, Rovaniemi 21 grader.