RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sol, sand og strandmat

Pakk kurven med pastasalat, porsjonspizzaer, litt fruktsnacks og kald drikke. Her er noen hendige oppskrifter til lunsjen i det grønne. Plastboller, termos og tannpirkere kan være hendig, og noen plastikkposer til søppel.

Sol, sand og strandmat
Pastasalat er noe de fleste setter pris på. Det er en enkel og god rett som kan lages hjemme i en fei, samtidig som den er praktisk å ta med i en plastikkboks på piknik.

(Her kommer tupperware-boksene endelig til nytte..)

Som med de fleste salater er det opp til enhver å finne fram til ingredienser man liker bedre enn andre.

Her er tips til oppskrifter som kan smake godt på en varm sommerdag.

Pastasalat med spekeskinke eller røkelaks
2 dl pasta (skruer eller penne)
1 dl hvitost
200 gram røkelaks eller spekeskinke
1 liten rødløk
1 liten grønn/gul paprika i strimler
½ salathode
5-6 cherry tomater, delt i to

Dressing:
75 ml sennepssaus
75 ml olivenolje
Litt grovmalt pepper
1-2 ss hvitvinseddik

1. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Skyll den i kaldt vann og la den renne godt av seg.
2. Del hvitosten i terninger. Skjær røkelaksen eller spekeskinken i strimler.
3. Del rødløken og skjær den i tynne strimler.
4. Bland alle ingrediensene sammen.
5. Bland dressingen og slå over salaten og bland den forsiktig inn.

Pynt med tomatene. Serverers med et godt brød.

Tips for å få ekstra sprø salat:
- Legg den i kaldt vann i ca ½ time før den skal serveres. Tørk salaten godt før du river den.

Praktiske porsjonspizzaer
Disse porsjonspizzaene lages på samme måte som kanelsnurrer/boller. Det søte er byttet ut med pizzafyll og de er fine å fryse ned for å ha i beredskap på late sommerdager. De er dessuten supre å ta med på tur, som et mer interessant alternativ til brødskiver med svett gulost!

Fyllet varierer du etter hva du har, og her er det bare å prøve seg fram.
Spinat og fetaost, ost og skinke eller mer tradisjonelt pizzafyll med tomatsaus og kjøttsaus egner seg bra.

16-20 porsjonspizzaer:
2 ss smør
2 1/2 dl skummet melk
1/2 pk. (25 g) gjær
1 - 2 ts salt
ca. 7 dl hvetemel (bruk gjerne halvparten fint sammalt mel)

Forslag til fyll:
ferdig pizzasaus, tomatpuré, pestosaus eller sennep
1 liten løk, finhakket
evt. presset hvitløk
oregano, basilikum el. a. krydder
Ca. 100 g kjøttpålegg (røkt skinke, kalkun eller kylling, pepperoni, salami el. stekt kjøttdeig/bacon)
200 g revet Jarlsberg eller annen revet ost

Trinn 1
Sett stekeovnen på 230 °C. Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, tilsett melken og la det bli fingervarmt. Hell litt av væsken over gjæren og rør til den er oppløst. Tilsett salt og mel slik at deigen blir glatt og smidig og slipper bollen. La deigen heve under plast på lunt sted, ca. 20 minutter.

Trinn 2
Kjevle deigen til et rektangel, ca. 20x40 cm. Smør saus eller sennep på deigen. Dryss over løk og krydder og fordel fyllet oppå. Dryss mesteparten av osten over.

Trinn 3
Rull leiven sammen fra langsiden. Skjær den i 2 - 3 cm tykke skiver. Legg snurrene på bakepapir eller smurt plate. Heves under plast på lunt sted ca. 30 minutter. Dryss over resten av osten før snurrene stekes, ca. 15 minutter. Avkjøles på rist.

Fruktgodteri
”5 om dagen” er et godt utgangspunkt for å sikre inntak av frukt og grønt. En sikker og god kilde er å sette fram et fat med ferdig oppskjært frukt i passelige spisebiter. Kutt opp melon i terninger, jordbær, epler i biter, druer, appelsiner i båter, ananas, sharonfrukt og ferske fiken.

Sett gjerne fram tannpirkere til å ta frukten med. Dette kan erstatte det vanlige godteriet og snacksen som kanskje er vanlig når du får besøk. Barna elsker det og egner seg utmerket til snacks i alle anledninger. Og det er bare å hive innpå med god samvittighet!

Fruktgodt er også fint å ta med i en boks på piknik, men da gjelder det å ha med fluesmekke og passe seg for andre innpåslitne insekter..

Tips: fyll en termos med kjølig fruktblanding, så holder den seg kald!

Tips:
Fyll plastflasker med skrukork litt over halvfull med vann eller saft og legg i fryseren. Ta med når du skal ut på tur, det tar en stund før isen smelter. Dermed holder drikken seg kald lenge.

Eventuelt fyll på med isbiter.

Ok, denne oppskriften er vel ikke i kategorien sunn kost, men litt snadder er lov. Disse småkakene tar 10 minutter å lage og er himmelske!

Amerikanske cookies
100 gram mykt smør
100 gram sukker
50 gram melis
1 ts vaniljesukker
1 egg
150 gram hvetemel
½ ts bakepulver
1 knivsodd salt
50 gram hakkede nøtter
100 gram sjokolade

1. Sett på ovnen på 200 grader.
2. Rør smør, sukker, melis og vaniljesukker med egget
3. Bland i mel med bakepulver og salt. Ha til slutt i hakket sjokolade og nøtter.
4. Fordel på bakeplate (med bakepapir) med en drøy spiseskje.
5. Stek ved 200 grader midt i ovnen i ca 8-10 minutter.

Kan lagres, men erfaringsmessig går disse unna på rekordtid!

Kilde: Stabburet.no, Mat.no – opplysningskontorene i landbruket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere