RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sol, sommer og rekordlav studierente

Sist oppdatert:
Den flytende renten i Statens Lånekasse er på vei mot nivåer den ikke har vært på siden 1955. Her kan du se hvor lav renten blir til sommeren
Både faste og flytende rentene i Statens Lånekasse har falt og falt det siste året.

Mens den flytende renten i fjor var høyere enn de faste, er det den flytende studierenten som i år har ledet an i styrtdykket.

Den flytende studielånsrenten er fastsatt til 3,6 prosent for andre kvartal.

Men beregninger iMarkedet har gjort viser at gjeldstyngede akademikere kan komme til å se 2-tallet på studierenten til sommeren.

Da tar vi utgangspunkt i at den flytende studierenten fastsettes ut fra den løpende avkastningen på kortsiktige statspapir (statskasseveksler) med null til tre måneders gjenstående løpetid. Måleperioden er første kvartal, som vi nå er i slutten av.

Etter Norges Banks siste rentekutt ligger dette nivået på 1,6 til 1,7 prosent, blir renten liggende stille ut mars, blir snittet for første kvartal mellom 1,9 og 2,0 prosent.

Så legger Lånekassen på ett prosentpoeng for administrasjon, og renten ligger dermed an til å havne på 3 prosent blank, eller like under.

De faste rentene er 3,9 prosent for tre år og 4,5 prosent for fem år i andre kvartal. De faste rentene i tredje kvartal blir fastsatt i begynnelsen av juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere