RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sola får skylda for sprengkulda

Foto: Einar Aasen (Røros Reiseliv)
Sist oppdatert:
Glem global oppvarming. Klimaforskere tror at langt sterkere krefter vil gi deg flere kalde vintre.

I vinter var det mange nordmenn som spurte hvor det ble av den globale oppvarmingen.

- Det som skjedde rundt Nordpolen i vinter var det mest ekstreme siden 40-50-tallet, og ville egentlig ha tilsagt en ekstremt kald vinter. Kanskje ville den vært enda kaldere hvis vi ikke hadde hatt global oppvarming, sier forsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.

Sjekk været i dagene fremover her.

Svake vinder
De polare jetstrømmene ved Nordpolen var svake. Dette førte til at vestavinden, som vanligvis gir Norge og Nord-Europa mild luft gjennom vinteren, ikke kom. Vi fikk lange perioder med stillestående luft, og lite skyer til å holde på varmen. Dette skapte en avkjøling som ga oss kalde vinterdager. I tillegg fikk vi vinder ned fra nord som gjorde vinteren enda kaldere.

Nå har de engelske forskerne Lockwood, Harrison, Woollings og Solanki publiserte en studie i Institute of Physics journal Environmental Research Letters (IOP science).

I denne studien påviser de en sammenheng mellom kalde vintere i Nord-Europa, og svak solaktivitet.

Mindre UV-stråler
Teorien er at lavere solaktivitet sender ut mindre UV-stråler. Mye av disse UV-strålene fanges opp i jordens ozonlag, men når solaktiviteten blir mindre så vil også ozonlaget få tilført mindre uv-stråler.

Disse uv-strålene blir omformet til energi som påvirker luftstrømmene.

De engelske forskerne mener altså at den lave solaktiviteten er en direkte årsak til de svake polarvindene som man så nå i vinter. De engelske forskerne poengterer at den manglende solaktiviteten bare gir en lokal effekt i Nord-Europa, og at effekten bare er synlig om vinteren. Den påvirker altså ikke hvordan sommerværet blir.

Du kan lese hele studien her (ekstern pdf)

Flere forklaringsfaktorer
Forsker Rasmus Benestad har senere publisert et svar på IOP Science.

- Det er en del data som tyder på at bruddstykker i teorien deres holder vann enkeltvis, sier han til Nettavisen.

Han mener likevel at det fremdeles finnes for lite forskning til å kunne konstatere hele sammenhengen mellom mindre solaktivitet og kaldere vintere.

Her er svaret til Rasmus E Benestad (ekstern pdf)

Flere kalde vintere
Benestad poengterer at sammenheng mellom vær og solaktivitet er et gammelt forskningsfelt.

- Teorien er sterk og de er ikke de eneste som har kommet med den. Dette passer inn i de vitenskapelige fremskrittene som er gjort de siste ti årene. De baserer seg på hvordan solaktivitet påvirker klima gjennom UV-stråling, sier Benestad.

- Budskapet er likevel at man ikke skal forvente at alle vintre blir mildere på grunn av global oppvarming, men at vi også kan få noen skikkelige vintere. Personlig synes jeg det er kjempetopp. Det er flott for skientusiaster og de som liker å bruke skøytene om vinteren, sier forskeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere