RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sola hadde en effekt på nordmenns medisinbruk i fjor

Den gode sommeren i fjor gjorde at allergikere måtte ta mer medisin i fjor.
Den gode sommeren i fjor gjorde at allergikere måtte ta mer medisin i fjor. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Vi tok allergimedsin som aldri før i fjor. Hadde finværet også en effekt på humøret?

I Norge ble det solgt medisiner for 22 milliarder kroner i fjor. Økningen er på 8,9 prosent sammenlignet med 2013. Hovedårsaken til økningen er høyere bruk av dyre legemidler. Spesielt er det dyr medisin til behandling av kreft som trekker opp totalprisen.

Antallet solgte daglige doser (som rapporten bruker som målemetode) viser en oppgang på kun 1,4 prosent, en relativt stabil økning fra tidligere år, står det å lese i rapporten fra Folkehelseinstituttet.

- Nye medisiner trekker opp kostnadene

- Så lenge det ikke kommer ny medisin til å behandle sykdommer mange har, vil ikke medisinbruken til nordmenn øke noe særlig fra år til år. I 2014 var det kreftmedisin, legemidler for MS og reumatiske sykdommer som for eksempel leddgikt som trekker opp kostnadene, sier seniorrådgiver Solveig Sakshaug ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

- Nye hepatittmedisiner, som gjør at man har fått en bedre behandling enn tidligere har kommet på markedet, så vi ser en økning der. Også for MS økte totalen betraktelig, opplyser Sakshaug.

Les også: Kreftpasienter får ny medisin som kan forlenge livet

Reseptbelagte medisin utgjorde 86 prosent av salget i antallet doser i fjor, og 88 prosent i kroner og øre.  Reseptfrie legemidler for 2,5 milliarder kroner ble solgt på apotek og i dagligvare i fjor. 

Godværet ga mer allergi

Den gode sommeren i fjor vises kanskje også på statistikken over legemiddelforbruket i fjor. Salget av allergimedisiner (antihistaminer) i antall dagsdoser per 1000 innbyggere per dag økte fra litt over 62 til 68.

- Det var en ganske spesiell vår og sommer. Økningen kan bety at det ble brukt høyere doser eller at pollensesongen ble lengre, forklarer hun. 

Les også: Varsler intens pollensesong

Mindre bruk av antidepressiva

Om godværet hadde en effekt på nordmenns sinnstilstand, sier rapporten ingenting om. Men salget av antidepressiva og angstdempende midler gikk svakt ned i 2014.

- Sovemidler og angstdempende legemidler omfatter i hovedsak potensielt vanedannende stoffer og det er positivt at bruken av disse midlene går ned, skriver Folkehelseinstituttet.

Salget  av vanedannende sovemiddel har gått ned og i stedet blitt erstattet delvis av melatonin, som ikke er vanedannende.

Les også: Fem grep for bedre søvn

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere