RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sola skinner Lucia-helgen inn i Sør-Norge

Ved inngangen til den tredje adventshelgen blir det mye sol i Sør-Norge
Ved inngangen til den tredje adventshelgen blir det mye sol i Sør-Norge Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Været vil ikke lystre Lucia-sangen i årets tredje adventshelg. Etter at lussekatter er inntatt og lysene høytidelig har lyst opp den mørke Lucia-morgenen søndag, vil sola titte fram.

Slutten på årets tredje adventsuke byr på fint vær på Østlandet og i Nord-Norge, mens både Bergen og Stavanger nesten har satt ny nedbørsrekord.

Ved inngangen til helgen blir det vind langs kysten, med en god del nedbør over vestlige deler av landet. Men på vei inn i det siste førjulsstresset kan folk fra mandag av glede seg over kaldere vær som fører til mindre vind og nedbør på Sør- og Vestlandet fram til onsdag, mens Midt- og Nord-Norge må belage seg på mulige sludd- og snøbyger.

Mot slutten av uka vil mildværet kommer tilbake i Sør-Norge, noe som skaper mørke utsikter for alle som håper på hvit jul.

Pent på Lucia

I løpet av helga tar de store mengdene nedbør og vind som har preget landet, en pause, og i begynnelsen av neste uke blir det roligere og lettere vær i Sør-Norge.

– Søndag blir det stort sett minusgrader i hele landet, noe som skyldes en høytrykksrygg som kommer inn over Sør-Skandinavia og skaper fallende temperaturer som følge av at vi ikke får påfyll av varmluft fra Nord-Atlanteren, sier Roar Teigen, meteorolog i StormGeo, til NTB.

Etter at barna har skapt magisk julestemning i gangene, kan familiene på Sørlandet dermed glede seg over fint vær hele tredje søndag i advent, mens de i nord må belage seg på enkelte snøbyger.

– Det vil også bli en god del vestlig og nordlig vind i Nord-Norge, og det kan komme snøbyger på kysten utover hele neste uke, opplyser Teigen.

Glatte fjelloverganger

Torsdag kveld blåser det opp sterk sørvestlig kuling fra Sogn og Fjordane til Trøndelag, og utover kvelden kan vinden komme opp i liten storm ved Stad, melder StormGeo.

– Det er et kraftig stormsenter i Norskehavet i dag som vil føre til storm langs kysten fra Stad og nordover langs Trøndelagskysten og Nordlandskysten, men det blir liten og ikke full storm, sier meteorologen.

Dette fører til utfordrende kjøreforhold over Saltfjellet, Dovrefjell og Hardangervidda, som også kan fortsette utover fredagen.

Østlandet får opphold og lange perioder med sol fredag, noe som også vil merkes i Nord-Norge på tross av skyende forhold. Den kraftige vinden vil fortsette på kysten av Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland. Agder og Vestlandet vil oppleve store mengder nedbør, som vil falle som regn eller hagl i ytre strøk, og sludd eller snø i indre strøk.

Ikke snø til jul

Fra og med onsdag 16. desember kan temperaturene igjen snu fra minus til plussgrader, noe som kan føre til mildt og vått vær i Sør-Norge.

Dermed kan det se mørkt ut for alle dem som ønsker seg snø til julaften i årets siste adventsuke.

– Det er vanskelig å spå, men det kan komme snø på indre deler av Vestlandet. Hvis du bor nær kysten, ville jeg ikke håpet for mye på snø til jul, meddeler Teigen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere