*Nettavisen* Nyheter.

Solberg: - Det norske mottakssystemet er i krise

Statsministeren må løse en krevende asylsituasjon. Foto: Foto: Paul Weaver

Statsminister Erna Solberg (H) sier det norske mottakssystemet er i krise.

25.11.15 13:15

– Det norske mottakssystemet er i krise. Hver dag kommer det 350 personer som skal bosettes. Det er et behov for å gjøre ting i et helt annet tempo enn vi er vant til, sier Solberg.

Hun sier sannheten er at vi ikke kan fortsette på samme måte framover.

– Vi må mobilisere enda flere ressurser og tenke nytt omkring kommunene for å få høyere trykk og høyere tempo. Vi må også prøve ut mange nye modeller, sier statsministeren.

Onsdag møtte Solberg og representanter fra regjeringen ordførere fra landets største byer for å diskutere utfordringer knyttet til flyktningsituasjonen.

Frivillige helsearbeidere

Solberg opplyste videre at 550 personer har meldt seg og ønsker å bidra i håndteringen av helseutfordringer i kommunene knyttet til flyktningsituasjonen. Det er et initiativ fra Helsedirektoratet som ble kjent forrige uke. Det er særlig ved små kommuner med liten kapasitet i helsetjenesten og store akuttmottak med egne helsetjenester at det blir behov for ekstra bistand.

Ordførere fra landets største byer, blant annet Oslo, Trondheim og Stavanger deltok på møtet. Også Sør-Varanger kommune var kalt inn til møtet på grunn av den ekstraordinære situasjonen i Finnmark.

– Vi blir testet

Personer som søker beskyttelse skal få tak over hodet og rimelige livsvilkår, og de som får opphold, skal bli en del av samfunnet, understreket Gunn Marit Helgesen, leder i kommunenes interesseorganisasjon KS.

– Nå testes vi på om vi virkelig mener dette, sa hun i sitt innlegg.

Helgesen pekte på at det nå er et akutt behov for langt flere mottaksplasser og at det er nødvendig med en kraftig økning i bosettingsvedtak i kommunene. Men den lokale innsatsen må følges opp av tilstrekkelige statlige rammevilkår, krevde hun.

KS-lederen uttrykte også forståelse for at normal saksgang for etablering av mottak i dagens situasjon ikke kan følges, fordi landet står oppe i en akutt situasjon.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) deltok også i møtet.

Les også: Solberg: - Det norske mottakssystemet er i krise

I en pause møtte statsminister Erna Solberg (H) pressen til en felles seanse. Der fikk hun følgende spørsmål:

- Utfordring

- I hvor stor grad er det mulig å stenge grensene til Norge og til Europa?

- Hva mener man med å stenge grensene, er mitt spørsmål. Vi har stengt grensene til Russland med kontrollerte passområder. Men hvis du mener oppheve flyktningkonvensjonen og retten til å søke asyl, vil det bety at vi bryter mange av de konvensjonene som vi har undertegnet. Det vil være en utfordring, og det er det ingen land i Europa som har gjort, svarte Solberg Nettavisen.

Les også: Stavrum: Millioner på folkevandring

- I hvor stor grad mener du «åpne armer» er årsaken til at så mange har kommet?

- Det er vanskelig å si, men den nasjonale politikken høres mange steder. Men hovedutfordringen er at Europa har vært åpent, og så leter man etter hvilke dører som fins inn i Europa. Flyktningestrømmer styres etter hvilke signaler som gis, en del beveger seg fordi de tror dørene er åpne.

Øker kontrollen

- Frykter du flere vil komme til Norge etter at Sverige har stengt dørene sine?

- Det er en av grunnene til at vi har innført mer grense- og territorial kontroll.

- Kan Norge ta imot alle flyktninger som etter flyktningkonvensjonen har rett til å komme hit som kommer til våre grenser?

- Hvis alle flyktninger i verden – cirka 60 millioner – skulle komme til Norge, klarer vi ikke det. Men det viktigste nå er å skille mellom de som har et beskyttelsesbehov og de som ikke har det. Men å stille strengere krav til retur enn det konvensjonen har krevd, betyr at vi beveger oss mot et minimumsnivå for konvensjonene hvis det kommer enda flere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.