Solberg: - NATO får sterk og samlende leder

Statsminister Erna Solberg (H) var raskt ute med å gratulere Jens Stoltenberg med jobben som generalsekretær i NATO fredag.

Statsminister Erna Solberg (H) var raskt ute med å gratulere Jens Stoltenberg med jobben som generalsekretær i NATO fredag. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Slik reagerer omverdenen på Stoltenbergs nye verv.

28.03.14 19:56

Regjeringen ser fram til å samarbeide tett med NATOs nye toppsjef Jens Stoltenberg, sier statsminister Erna Solberg (H). Hun var raskt ute med å gratulere Stoltenberg med toppjobben.

Les også:Nato bekrefter at Stoltenberg blir ny generalsekretær

– Med ham får NATO en sterk og samlende generalsekretær. Det er et stort og ansvarsfullt oppdrag Stoltenberg har fått i dag. Jeg er trygg på at han vil utføre denne oppgaven til beste for alle NATO-land. Regjeringen ser fram til å samarbeide tett med ham i den nye rollen, sier Solberg.

Hun understreker at samarbeidet med Norges allierte i NATO er den fremste garantien for norsk sikkerhet.

Klokken 17.30 blir det pressekonferranse med Solberg og Stoltenberg i regjeringens representasjonsanlegg. Se den live her:

- Viktig

– NATO har gjennom sin lange historie bevist sin verdi som forsvarsallianse og sikkerhetspolitisk ankerfeste for Norge. Det er positivt for Norge å ha en generalsekretær i NATO som har god kunnskap om utfordringene i Norges nærområder. Dette er spesielt viktig med dagens situasjon, hvor vi må sikre stabilitet og sikkerhet i Europa, sier statsministeren.

At Stoltenberg fikk jobben, ble endelig klart fredag ettermiddag.

– NATO er en ubestridt suksess. Samtidig må vi arbeide sammen for å modernisere alliansen og opprettholde medlemslandenes samlede forsvarsevne. Norge er et av landene som har satset betydelig på NATO, og vårt engasjement sender et tydelig signal om vår vilje til å investere i vårt kollektive forsvar, sier Solberg.

Støre: – Vemodig for Ap

Jonas Gahr Støre sier NATO-utnevnelsen av Jens Stoltenberg er vemodig for Arbeiderpartiet (Ap), men noe Norge bør være stolte av.

– Det at han får dette store internasjonale oppdraget, og jeg mener NATO trenger den beste og det får de nå, det er noe vi skal være stolte av i Norge, sier Støre.

Jonas Gahr Støre sier utnevnelsen er vemodig for Arbeiderpartiet, men at Norge bør være stolte. Trolig blir han selv ny AP-leder senere i år. Foto: (Mediehuset Nettavisen)


Støre sier det er en styrke for NATO at alliansen for første gang får en generalsekretær som har nordområdeerfaring og som «vet hvordan det er å ivareta og forvalte et naboskap» med tydelig referanse til Russland.

Støre er utpekt som den fremste kandidaten til å overta ledervervet i Ap etter Stoltenberg, men ville ikke kommentere hvordan partiet skal håndtere lederkabalen framover, da han møtte pressen utenfor sitt kontor på Stortinget fredag ettermiddag.

Støre hadde da deltatt i et hasteinnkalt sentralstyremøte via telefon.

– Det blir et nytt møte i sentralstyret og landsstyremøtet på mandag hvor det blir en grundig diskusjon om dette. Det er det enighet om, sier Stoltenberg.

Det er ventet at Jonas Gahr Støre blir innstilt som ny leder og valgt på et ekstraordinært landsmøte, kanskje allerede før sommeren.

Stemningen i partiet synes å gå i retning av å utsette øvrige valg til ulike tillitsverv til det ordinære landsmøtet som finner sted neste år. Det innebærer i så fall at Helga Pedersen fortsetter som nestleder, i første omgang ut valgperioden som da utløper.

Reaksjoner

AUF-leder Eskil Pedersen sier til Nettavisen at de gjerne skulle beholdt Jens som leder.

- Det er en vemodig dag for Arbeiderpartiet. Jens er en ruvende norsk politiker, og vi skulle gjerne hatt han enda lenger. Samtidig må vi takke han for hans store og gode innsats og gratulere med ny viktig jobb.

Obamas utstrakte arm i Oslo, den amerikanske ambassaden, ser ut til å være fornøyd med at valget falt på Jens.

- Gratulerer til Jens Stoltenberg som generalsekretør i NATO. Bra valg! skriver ambassaden på Twitter.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) føyer seg inn i rekken av gratulanter etter utnevnelsen av ny generalsekretær i NATO. Jens Stoltenberg vil bli savnet her hjemme, sier han.

– Stoltenberg vil bli savnet i norsk politikk, men medlemslandene i NATO har i en kritisk tid valgt rette mann for den videre utviklingen av forsvarsalliansen, sier Thommessen.

Bildt har troen på Jens

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sier han ikke er i tvil om at Jens Stoltenberg er et godt valg som ny generalsekretær i NATO.

Den svenske utenriksministeren har tro på Stoltenberg som ny leder av NATO.


«Jeg er ikke i tvil om at Jens Stoltenberg er et godt valg som ny generalsekretær i NATO. Inngående kunnskap om nordeuropeiske sikkerhetsspørsmål er et pluss», skriver Bildt på Twitter.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sier Jens Stoltenberg var det beste valget til jobben.

– Jens Stoltenberg er det beste valget som jeg kan forestille meg, sier Steinmeier.

– Som dyktig diplomat bringer han med seg nøyaktig den profilen vi trenger i disse turbulente og vanskelige tidene: klok analyse, en samarbeidsorientert lederstil og en god evne til å finne de riktige ordene, sier han.

Også Jens tidligere statsministerkollega Helle Thorning Schmidt i Danmark gratulerer med jobben.

- Varmt og visjonært menneske

– Jeg ønsker Jens Stoltenberg et stort til lykke med utnevnelsen som NATOs neste generalsekretær. Jeg er personlig svært glad for at valget er falt på Jens. Jeg kjenner ham veldig godt og har arbeidet tett sammen med ham gjennom mange år, sier den danske statsministeren, som leder Arbeiderpartiets danske søsterparti Socialdemokraterne.

Stoltenberg er «helt riktig» til å lede NATO, fastslår Thorning.

– Han var en særdeles dyktig statsminister i Norge, og han har alltid løst sine oppgaver, også de vanskelige, fantastisk flott. Han er et varmt og visjonært menneske som inspirerer sine omgivelser, sier hun.

Flere politiske motstandere tok til sosiale medier for å gratulere Stoltenberg fredag ettermiddag.

- NATO får en dyktig generalsektretær

- Bra med @ jensstoltenberg som ny Generalsekretær i . Han er rett mann på rett sted til rett tid, skriver Venstre-leder Trine Skei Grande.

- får ein særs dyktig Generalsekretær. Ei stor og gledeleg annerkjenning av @ jensstoltenberg skriver Bård Vegard Solhjell.

SV-leder Audun Lysbakken mener at Jens burde bruke den nye rollen til militær nedrustning.

- NATO må ikke stille krav om opprustning i et Europa som heller trenger at de store pengene brukes på å bekjempe den sosiale krisen og klimaendringene. I tillegg må NATO gjøre seg uavhengig av atomvåpen og avslutte den mislykkede krigføringen i Afghanistan, sier Lysbakken til NTB.

Jens Stoltenberg vil med sin erfaring kunne gjøre en flott jobb i NATO, mener Kristelig Folkepartis fungerende partileder Dagrun Eriksen.

– Vi i KrF vil gratulere Jens Stoltenberg med jobben som ny generalsekretær i NATO. Han er en av landets mest erfarne politikere og vil med sin bakgrunn og sine erfaringer kunne gjøre en flott jobb i NATO, sier hun.

Dagbladet-kommentator John Olav Egeland er ikke like entusiastisk.

- Jens Stoltenberg skal bli lokalansvarlig for de neste krigene USA skal føre og som Norge må støtte. Er det noe å rope hurra for? spør han.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.